search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Klaar voor alles: hoe datacenters deze winter en daarna hun lichten aanhouden

Lex Coors, Chief Data Center Technology and Engineering Officer, Digital Realty

13 februari 2023

De winter is een uitdagende tijd voor zowel consumenten als bedrijven. We hebben allemaal te maken met inflatiedruk, stijgende energiekosten en potentiële tekorten, extreme klimaatgebeurtenissen en een volatiel geopolitiek landschap. Dit creëert onzekerheid, die moeilijk te navigeren is.

Voor datacenters, die het centrale zenuwstelsel van de wereldeconomie zijn geworden, is het essentieel dat we zijn toegerust om met deze onzekerheid, in al zijn vormen, om te gaan. Niet alleen om onze eigen klanten te ondersteunen, maar om de samenleving als geheel te ondersteunen. Data is nu het onzichtbare weefsel dat onze digitale economie en samenleving bij elkaar houdt en er is een groeiend besef van het belang ervan. Veel regeringen erkennen datacenters als kritieke infrastructuur, als erkenning van onze rol in het voeden van het dagelijks leven over de hele wereld, waardoor alles mogelijk wordt, van gezondheidszorg tot e-commerce tot financiële transacties, tot het leveren van het entertainment dat we dagelijks consumeren.

Bereidheid leidt tot veerkracht

Als wereldwijde aanbieder van datacenters zit het in ons DNA om veerkrachtig te zijn tegen risico's in al zijn vormen, van cyberbeveiliging tot klimaatverandering en energietekorten. Onze paraatheid helpt ook om ervoor te zorgen dat de kritieke digitale diensten waar de samenleving op vertrouwt, zoals hulpdiensten, beschikbaar zijn wanneer dat het meest nodig is. Als het bijvoorbeeld gaat om het omgaan met potentiële problemen zoals stroomuitval, bereiden we ons voor op het worstcasescenario. We hebben back-up generatoren in al onze vestigingen wereldwijd, die zijn uitgerust om onze operaties indien nodig urenlang – zelfs dagenlang – van stroom te voorzien. We hebben ook serviceniveau-overeenkomsten gesloten met onze brandstofleveranciers waarin prioriteit wordt gegeven aan de levering van brandstof. Dus wanneer we denken dat het waarschijnlijk is dat er een stroomuitval kan optreden, kunnen we brandstoftrucks in de buurt plaatsen om downtime te voorkomen.

Cruciaal is dat onze inspanningen op het gebied van paraatheid andere huizen en bedrijven ten goede komen. Door onze datacenters onafhankelijk van het net te kunnen laten werken in tijden van netspanning en -uitval, maken we netstroom vrij voor andere klanten die dit het meest nodig hebben. Bijvoorbeeld, eerder dit jaar in Californië, tijdens een langdurig hittegolf- en natuurbrandseizoen, werden onze datacenters opgeroepen om proactief over te schakelen op back-upstroom op verschillende kritieke tijdstippen toen het elektriciteitsnet van de staat aan de limiet zat om betrouwbare stroom te leveren . Door onze aanzienlijke belasting van het net te halen, hebben we genoeg stroom vrijgemaakt om de verlichting en airconditioning aan te houden voor meer dan 48.000 huizen in deze kritieke tijd.

We zijn ook voortdurend op zoek naar hernieuwbare alternatieven voor diesel om onze back-upgeneratoren van stroom te voorzien. In Frankrijk zijn we bijvoorbeeld overgeschakeld op koolstofarme brandstof, bekend als HVO100 (met waterstof behandelde plantaardige olie om onze generatoren van brandstof te voorzien), die is gemaakt van organisch afvalmateriaal in plaats van aardolie, en tot 90% minder CO2-voetafdruk heeft gedurende de levenscyclus en is duurzaam gecertificeerd.

Veerkrachtplanning begint bij de start van de bouw van het datacenter

We stellen ons een datacenter voor dat vatbaar is voor allerlei soorten rampen – van aardbevingen tot overstromingen tot aardverschuivingen – en ontwerpen, bouwen en exploiteren dienovereenkomstig. Dit zorgt ervoor dat onze faciliteiten veerkrachtig zijn en bijna alles aankunnen - van extreme weersomstandigheden tot verstoringen van het energienet. Dit betekent op zijn beurt dat we ons wereldwijde netwerk van datacenters draaiende houden, zodat belangrijke openbare infrastructuur, zoals de systemen die worden gebruikt door ziekenhuizen en transportnetwerken, kan blijven werken.

We hebben een speciaal risicobeoordelingsteam dat werkt om de beste locatie voor een site te bepalen. Ons team kijkt naar verschillende factoren, van de zakelijke mogelijkheid tot de vraag of de locatie hoog genoeg is om overstromingsrisico's te voorkomen en bestand is tegen andere extremen, zoals een aardbeving. Ze evalueren ook de nabijheid van gevaarlijke chemische fabrieken en vliegroutes. Onze beslissingen over waar we datacenters gaan bouwen, worden genomen op basis van deze bevindingen, en we bouwen alleen op locaties als we er zeker van zijn dat we maximale veerkracht kunnen bieden.

Als een datacenter eenmaal operationeel is, zijn er verschillende dingen die we doen om ervoor te zorgen dat het operationeel blijft. Ten eerste hebben we noodplannen om indien nodig stroom te leveren, en ten tweede monitoren we weers- en klimaatgebeurtenissen en gebruiken we een situationeel bewustzijnssysteem om bedreigingen te beheersen en erop te reageren. Bij problemen met de stabiliteit van het elektriciteitsnet kunnen we overschakelen op onze noodstroomsystemen om onze datacenters online te houden.

Digital Realty is de robuuste optie, ongeacht het scenario

Hoewel het gelukkig zeldzaam is, zijn er tijden geweest dat extreme omstandigheden ons ertoe hebben aangezet om veerkrachtige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat we operationeel blijven voor onze klanten. Toen de storm Uri in februari 2021 over Texas raasde, het elektriciteitsnet van de staat verlamde en stroomuitval veroorzaakte voor huizen en bedrijven, waren we voorbereid en maakten we gebruik van onze noodstroomsystemen (inclusief onze dieselreserves en robuuste bevoorradingsnetwerken) om 100 procent uptime te behouden voor kritieke digitale diensten. We hebben ook overtollige brandstofvoorraden omgeleid naar onze klanten in Texas voor gebruik in hun andere niet- Digital Realty eigendommen.

In de toekomst zullen we nauw blijven samenwerken met overheden en energieleveranciers over de hele wereld om ervoor te zorgen dat datacenters erkend en geprioriteerd blijven als kritieke infrastructuur voor de economie en de samenleving. Onze toezeggingen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie zullen ook een belangrijke aanjager van innovatie zijn, aangezien we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen willen verminderen, duurzame hulpbronnen willen aanwenden en meer en meer willen deelnemen aan de circulaire economie.

We vertrouwen allemaal op de digitale economie, of we het nu weten of niet. Het raakt bijna elk aspect van ons dagelijks leven en vergemakkelijkt het functioneren van onze moderne samenleving. Risico of onzekerheid kunnen we nooit wegnemen. Maar we kunnen ons best doen om risico's te plannen en erop te anticiperen om ervoor te zorgen dat we zo veerkrachtig mogelijk zijn en onze klanten en consumenten zekerheid bieden in een wereld die steeds onzekerder wordt.

Tags