search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Zijn datacenters verouderd in het tijdperk van AI? Niet als het aan ons ligt!

Chris Sharp , Chief Technology Officer

Dit is deel 2 van onze driedelige blogreeks over kunstmatige intelligentie (AI) en AI-ready datacenter.

Datacenters ontwerpen voor de toekomst

In mijn rol als CTO wordt mij vaak gevraagd hoe Digital Realty onze datacenters ontwerpt om nieuwe en toekomstige werklasten te ondersteunen, zowel efficiënt als duurzaam.

Hoe zorgen we ervoor dat datacenters die zijn gebouwd voor het eenvoudige zakelijke gebruik van webhosting de volgende generatie AI-workloads en de enorme hoeveelheden gegevens die moeten worden opgeslagen, verzonden en verwerkt, kunnen ondersteunen?

Mijn antwoord? Digital Realty presenteerde in 2017 voor het eerst publiekelijk de implicaties van AI voor datacenters , maar we volgden de evolutie ervan al ruim daarvoor. We hebben de vereiste variabiliteit en modulariteit in onze datacenter ingebouwd, anticiperend op het omslagpunt dat resulteerde in een golf van AI-toepassingen.

De AI-ready infrastructuur die u nodig heeft om AI-innovatie mogelijk te maken, gaat niet alleen over het bouwen van één datacenter – ontdek waarom hiervoor een modulair mondiaal datacenter nodig is dat uw behoeften op schaal kan ondersteunen.

De behoeften aan IT-infrastructuur evolueren voortdurend

Het internet, de dingen waarvoor we het gebruiken en de infrastructuur die het ondersteunt, veranderen voortdurend.

AI is niet de eerste nieuwe technologie die van invloed is op de eisen van de IT-infrastructuur, en het zal ook niet de laatste zijn.

Door de opkomst en volwassenheid van technologieën zoals e-mail, surfen op het web, sociale media en streaming video hebben we enorme veranderingen ervaren in de vereisten voor schaal en complexiteit als het gaat om datacenters en de infrastructuur binnen onze datacenters.

De unieke IT-infrastructuurbehoeften van AI

AI duwt een nieuwe generatie chips, netwerkapparatuur en andere infrastructuur het datacenter binnen. We zijn getuige geweest van grote veranderingen in de omvang en het aantal netwerken die verbinding maken met onze datacenters en de hoeveelheid gegevens die door een typische onderneming wordt opgeslagen. Daarom delen wij al jaren onze inzichten over Connected Data Communities en de impact van Data Gravity .

AI vereist meer computer-, netwerk- en opslaginfrastructuur dan welke verschuiving dan ook op het internet sinds de cloud, en in veel gevallen denken we dat deze zelfs nog intenser zal zijn.

We zijn een actieve speler geweest in deze evolutie: het wereldwijde datacenter van Digital Realty, PlatformDIGITAL® , werd gekozen als thuisbasis voor vele baanbrekende AI-trainingssets en -toepassingen die lieten zien wat mogelijk was. We hebben deze klanten, zoals Castle Global i , SURFsara ii en Graphcore iii , bijvoorbeeld ondersteund met de infrastructuur die ze nodig hadden om hun innovatie mogelijk te maken, en we gebruiken onze ervaring, expertise en belangrijke partnerschappen om bedrijven te helpen die klaar zijn om vandaag aan hun AI-reis te beginnen. Onlangs hebben we aangekondigd dat we een van de eerste datacenter wereldwijd zijn die NVIDIA DGX H100-ready zijn als onderdeel van NVIDIA's DGX-Ready Data Center Program voor ons nieuwste datacenter in Osaka, Japan, KIX13.

Systeem van systemen: modulariteit is de sleutel tot een tijdloze ontwerpaanpak

De datacenters van Digital Realty bestaan ​​uit veel individuele systemen, tot en met de koeltechnologie die wordt gebruikt voor één rack, op één verdieping, in één suite, in één gebouw en op een van onze campussen.

Door het datacenter te ontwerpen als modulaire, onderling verbonden systemen, kunnen we slechts één of een klein aantal van die systemen tegelijk ontwikkelen zonder dat we alles in één keer opnieuw hoeven te ontwerpen of aan te passen. Dit wordt een "systeem van systemen"-ontwerpbenadering genoemd. Deze aanpak is kosteneffectief en operationeel efficiënt. We verwachten dat onze klanten zullen profiteren van modulariteit omdat het de tijd en kosten vermindert die zij nodig hebben om nieuwe infrastructuur te ondersteunen.

Modulariteit maakt aangepaste AI-implementaties mogelijk

Met deze ontwerpaanpak kunnen we ook de op maat gemaakte eisen van een klant oplossen zonder gevolgen voor anderen. Dit is van cruciaal belang om aan de behoeften van AI te voldoen, omdat nieuwe implementaties vaak snel nodig zijn en gespecialiseerde behoeften hebben als het gaat om energieverbruik en koeling.

AI-toepassingen veranderen de omvang en dichtheid van de computerinfrastructuur die op PlatformDIGITAL® wordt ingezet, wat een directe impact heeft op het ontwerp van onze datacenter om aan de behoeften van onze klanten te voldoen.

Sommige AI-infrastructuur zal bijvoorbeeld tien keer zoveel energie per rack in de sector verbruiken, maar moet mogelijk nog steeds in dezelfde fysieke ruimte worden ingezet als andere infrastructuur met een lager energieverbruik. Onze zeer modulaire aanpak maakt dit niveau van flexibiliteit met gemak mogelijk.

Modulariteit maakt duurzame koeltechnologieën mogelijk

Een ander voorbeeld van de modulaire ontwerpfilosofie van Digital Realty in actie is ons vermogen om vloeistofkoeling in onze datacenters te implementeren .

De koelingseisen van de AI-infrastructuur zorgen voor een aanzienlijke nieuwe belangstelling voor het gebruik van vloeistofkoeling in het datacenter. Deze manier van koelen verschilt van traditionele luchtkoeling doordat er gebruik wordt gemaakt van een lus van koelvloeistof die rond de faciliteit wordt gepompt, wordt aangesloten op de warmtegenererende chips in de racks en vervolgens die warmte naar een grote radiator wordt geleid waar deze kan worden afgevoerd.

Computer CPU gekoeld door vloeistofkoeling op een moederbord
Computer CPU gekoeld door vloeistofkoeling op een moederbord

Vloeistofkoeling is een zeer efficiënte manier om de AI-infrastructuur te koelen, omdat vloeistof 800 keer dichter is dan lucht, waardoor het voor vloeistoffen veel gemakkelijker wordt om overtollige warmte van IT-apparatuur af te voeren. Het stelt datacenters ook in staat de energie van nutsvoorzieningen efficiënter te gebruiken, waardoor het totale energieverbruik wordt verminderd.

Vloeistofkoeling is een opmerkelijk voorbeeld van onze modulaire ontwerpfilosofie. Zelfs vijf jaar geleden werd het gebruik van vloeistofkoeling in het datacenter gezien als esoterisch, afgezien van de randgevallen. De infrastructuur die door de toepassingen van die tijd werd gebruikt genereerde eenvoudigweg niet genoeg warmte om het gebruik ervan te rechtvaardigen. Tegenwoordig wordt het steeds meer gezien als een harde vereiste voor de implementatie van een dichte AI-infrastructuur.

Veel datacenters van Digital Realty beschikken over een gekoeld vloeistofsysteem dat voor dit doel kan worden gebruikt, en sommige niet. Maar dit weerhoudt ons er niet van om onze klanten een oplossing voor vloeistofkoeling te bieden.

We hebben jaren besteed aan het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van vele manieren om aan de nieuwe vraag naar koeling te voldoen. We gebruiken bijvoorbeeld zeer efficiënte luchtkoeling en andere alternatieve vloeistofkoelingtechnologieën die op een vloer, een suite of zelfs op een individueel rack kunnen worden gemonteerd. Omdat onze ontwerpen modulair zijn, kunnen wij deze alternatieven accommoderen.

Warmtewisselaar op de achterdeur koelt een High-Performance Computing (HPC)-implementatie in een datacenter van Digital Realty
Warmtewisselaar op de achterdeur koelt een High-Performance Computing (HPC) implementatie in een datacenter van Digital Realty

Dankzij deze modulaire aanpak kunnen we niet alleen voldoen aan de levertijdvereisten en prestatiedoelstellingen van de klant; het stelt ons ook in staat kosteneffectief en uiterst duurzaam te werk te gaan. We streven ernaar om de meest efficiënte technologie te gebruiken die past bij de specifieke behoefte van een klant, door zelfs op één verdieping te mixen en matchen, op schaal.

Deze flexibiliteit zorgt voor complexiteit: er bestaat geen one-size-fits-all oplossing

Op schaal opereren met veel unieke systemen met een vermogen van meer dan 2,4 gigawatt lijkt misschien lastig, maar dat is waar we bij Digital Realty het beste in zijn. PlatformDIGITAL® is 's werelds toonaangevende datacenter met de grootste multi-tenant datacenter voetafdruk, en we hebben onze expertise en capaciteiten aangescherpt door samen te werken met meer dan 5,000 van de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld.

Het gaat niet alleen om wat we vandaag kunnen doen: we zijn klaar om onze klanten de komende decennia te ondersteunen. Verwacht wordt dat Digital Realty in 2023 en 2024 ruim 400 megawatt aan extra datacenter online zal hebben, ontworpen op dezelfde toekomstbestendige manier als onze andere faciliteiten.

IT-infrastructuur moet beginnen met het einde voor ogen

Digital Realty begon ruim zes jaar geleden met het evalueren van de toekomstige impact van AI op het internet en op het datacenter .

Hoewel we niet kunnen voorspellen wanneer een applicatie volwassen zal worden of een AI-service het volgende grote ding zal worden, hebben we bij onze klanten herhaaldelijk gezien dat de sleutel tot een succesvolle digitale transformatie is om uw infrastructuurimplementaties te plannen met het einde voor ogen, als mogelijk.

Als u nu langzaam aan de slag gaat met het ontwerpen en implementeren van een infrastructuur die toekomstbestendig is, bespaart u later tijd en geld.

Blijf innovatief, neem contact met ons op en laten we AI implementeren op een manier die schaalbaar en het meest effectief voor u is.

Dit is deel 2 van een driedelige serie over AI-ready datacenter :

i Digital Realty, Digital Realty Investor Day-presentatie , dia 18, 2017.
ii Digital Realty, Digital Realty Investor Day-presentatie , dia 18, 2017.
iii Digital Realty, Digital Realty werkt samen met G-Core Labs en Graphcore om de AI-implementatie wereldwijd te versnellen op PlatformDIGITAL® , 2022.

Tags