search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Waarom bedrijven in 2020 naar de toeleveringsketen zullen kijken om duurzaamheid te stimuleren

Aaron Binkley, Sr. Directeur, Duurzaamheid

30 januari 2020

Met de instroom van data die wordt aangestuurd door technologieën als AI, VR, IoT, Blockchain en 5G, blijven de eisen rond datacenterdiensten toenemen. Wereldwijde colocatie zorgde in 2018 zelfs voor $ 38 miljard en zal naar verwachting in 2023 de $ 50 miljard overschrijden naarmate meer organisaties strategisch gebruik maken van gegevensverzameling en -analyse. Hoewel dit veelbelovend is vanuit het perspectief van marktgroei, neemt de vraag naar stroom en energieverbruik in datacenters toe. De overgang naar een koolstofarme economie zou niet alleen de gevolgen van de klimaatverandering verminderen, maar kan ook enorme besparingen opleveren die kunnen leiden tot meer investeringscapaciteit en economische groei.

Met zekerheid is duurzaamheid nu meer dan alleen een 'nice to have'. Eerder dit jaar publiceerden we zes voorspellingen die laten zien hoe datacenters in 2020 een cruciale rol zullen blijven spelen bij het mogelijk maken van bedrijfstransformatiestrategieën. Bedrijven zullen nu meer dan ooit naar hun toeleveringsketens kijken om duurzaamheid te stimuleren om kosten te besparen, bedrijfsvoering en het beperken van milieurisico's. Laten we deze belangrijke trend eens onder de loep nemen en ontdekken hoe groene datacenters een belangrijke rol spelen om bedrijven te laten floreren.

Duurzaamheid: niet langer een “nice to have”

Met de recente bosbranden in het regenwoud in Californië en het Amazonegebied heeft de afgelopen jaren een merkbare toename van klimaatactivisme plaatsgevonden. We zien vaker grootschalige vernietiging van het milieu, meest recentelijk met de verwoesting in Australië veroorzaakt door bosbranden. Bezorgdheid en activisme spelen ook een grotere rol in onze relatie met bedrijven, vooral onder jongere generaties. Ongeveer 40% van de millennials en 25% van generatie X zou liever bij een milieubewust bedrijf werken dan meer geld verdienen bij een bedrijf dat geen duurzaamheidspraktijken heeft. Deze twee doelgerichte generaties vormen de meerderheid van de huidige beroepsbevolking. Er zal steeds meer druk worden uitgeoefend op bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door het energieverbruik te verminderen en meer energie-efficiënte best practices te implementeren. Het negeren van duurzaamheid brengt hoge kosten met zich mee voor bedrijven waarvan leveranciers melden dat milieurisico's een financiële impact van 1 biljoen dollar kunnen hebben.

Milieu-impact begint bij de toeleveringsketen

De meeste milieu-impact van bedrijven begint binnen hun toeleveringsketens, die meer dan 5x de uitstoot produceren dan hun directe activiteiten. Vorig jaar verwijderden leveranciers de uitstoot gelijk aan 119 miljoen auto's voor een heel jaar (of 563 MtCO2e aan uitstoot). Dit vertaalde zich in een daaropvolgende kostenbesparing van meer dan $ 20 miljard. Hoewel dit significant lijkt, rapporteerde slechts 29% van de leveranciers een afname van hun emissies aan CDP, dus er is nog veel werk aan de winkel.

McKinsey nam met name consumentenbedrijven onder de loep en ontdekte dat hun toeleveringsketens een veel grotere financiële impact hebben dan hun eigen activiteiten, doorgaans verantwoordelijk voor meer dan 80% van de uitstoot van broeikasgassen en meer dan 90% van de impact op windenergie. zonne-, geothermische en waterkracht energiebronnen. Een focus op toeleveringsketens kan dus de totale kosten aanzienlijk verlagen.

Een van de snelste en meest effectieve manieren om de uitstoot te verminderen, is door over te stappen op hernieuwbare energie. Volgens CDP kunnen leveranciers de wereldwijde uitstoot met 1 gigaton verminderen als ze hernieuwbare elektriciteit verhogen van 11% van hun energiemix naar 20%.

Groene datacenters voeden duurzame bedrijfsvoering

De hoeveelheid gegevens die tegenwoordig wordt geproduceerd, vereist meer energieverbruik dan ooit tevoren. IDC voorspelt dat wereldwijde gegevens tegen 2025 zullen groeien tot een verbazingwekkende 175 zettabytes, wat overeenkomt met het 489 miljoen keer bekijken van de volledige Netflix-catalogus. Alleen al in de Verenigde Staten verbruiken datacenters meer dan 90 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar; op wereldschaal wordt ongeveer 416 terawatt gebruikt door de datacenterindustrie, die goed is voor ongeveer 3% van de totale elektriciteit in de wereld.

Het is cruciaal voor bedrijven om meer energie-efficiëntie te eisen van de datacenters die hun bedrijf aandrijven. Naarmate de noodzaak om meer gegevens vast te leggen, te berekenen en veilig op te slaan exponentieel toeneemt, zullen bedrijven prioriteit geven aan manieren om de groeiende milieu-impact van hun datacenters te compenseren. Voer dus de behoefte aan groene datacenters in, met de grootste impact afkomstig van het inkopen van hernieuwbare energie om deze faciliteiten met een hoog energieverbruik van stroom te voorzien. Een aantal toonaangevende internationale bedrijven eisen steeds luider dat hun datacenterleveranciers hernieuwbare energie gebruiken voor het energieverbruik van hun datacenter.

Wat kun je doen aan je voetafdruk?

Met een datacenterstrategie als ruggengraat van infrastructuur, met name voor digitale bedrijven, levert deze vaak de grootste bijdrage aan hun energieverbruik en CO2-voetafdruk. Stel bij het plannen van uw duurzaamheidsstrategie deze belangrijke vragen aan uw datacenterprovider:

  • Welke certificeringen voor groen bouwen en energie-efficiëntie heeft uw gebouw?
  • Hoe zorgt u ervoor dat de faciliteit zo efficiënt mogelijk met water en energie omgaat?
  • Wat zijn uw duurzaamheidsdoelen en -statistieken op de lange termijn?
  • Wat is uw huidige ecologische voetafdruk en welke maatregelen heeft u genomen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen?
  • Werk je toe naar het gebruik van 100% hernieuwbare energie?

Als u nog geen duurzaamheidsdoelen en -strategie heeft gedefinieerd, ga dan aan de slag door te evalueren welke aspecten van uw toeleveringsketen energie-efficiëntie, kosteneffectiviteit en duurzame praktijken kunnen stimuleren. De overgang naar groene datacenters en duurzame energieoplossingen om uw bedrijf van stroom te voorzien, is een indrukwekkend beginpunt.

Tags