search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Wat is stroomverbruikeffectiviteit (PUE)?

Power Usage Effectiveness (PUE), oftewel: stroomverbruikeffectiviteit , is een metriek die wordt gebruikt om de energie-efficiëntie van datacenters te meten. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007 en onderschreven door The Green Grid om een ​​effectiever energiebeheer in datacenters te bevorderen. Tegenwoordig is PUE een wereldwijde standaard die bedrijven gebruiken om hun energieverbruik te beoordelen en te verbeteren.

Om de PUE te berekenen, moet een bedrijf twee factoren bepalen:

Hun IT-load. Dit is de energie die wordt verbruikt door IT-apparatuur en wordt doorgaans gemeten via stroomdistributie-eenheden (PDU's).
Het totale energieverbruik van de faciliteit, inclusief alle netwerkapparatuur, koelsystemen, verlichting en ononderbroken stroomvoorzieningen. Het wordt meestal gemeten vanaf de nutsmeter.
PUE is een uitstekend hulpmiddel voor het benchmarken van het energieverbruik van datacenters in de loop van de tijd, waardoor bedrijven de resultaten van hun veranderingen en verbeteringen kunnen zien.


PUE en datacenter-energieverbruik


Moderne datacenters hosten de kritieke IT-infrastructuur waar veel industrieën om vragen. Deze IT-apparatuur verbruikt weliswaar energie, maar genereert ook veel warmte. Naarmate Datacenters groeien en steeds meer verwerkingskracht bieden, moeten ze ook hun apparatuur in topconditie houden door effectief warmtebeheer, koeling en ruimtegebruik.

Het datacentermanagement kan vervolgens PUE gebruiken om het energieverbruik te monitoren. Simpel gezegd: als een datacenter een hoge PUE ratio heeft, moet het gebieden verkennen om het energieverbruik te optimaliseren. Het verlagen van de PUE vermindert niet alleen onnodige energie-uitgaven, maar draagt ​​ook bij aan energiebesparende initiatieven, het terugdringen van de uitstoot en het bieden van de best mogelijke klantervaring.


Wat is DCiE?


Data Center Infrastructure Efficiency (DCiE) is een andere methode om het energieverbruik van een datacenter te beoordelen. Het gebruikt dezelfde statistieken als PUE , maar communiceert de resultaten anders. Hoewel PUE een verhouding is, toont DCiE de IT-load als percentage van het totale energieverbruik van de faciliteit.

Hoeveel energie verbruikt een datacenter?
Datacenters verbruiken veel energie. Dit legt een verantwoordelijkheid bij datacenteraanbieders om waar mogelijk minder energie te gebruiken. De wijdverbreide acceptatie van realtime bedrijf , machinaal leren en snelle connectiviteit betekent dat het bestaande energieverbruik in de toekomst kan toenemen.

Omdat datacenters verantwoordelijk zijn voor 1 procent van het energieverbruik in de wereld, is het dus van cruciaal belang om waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. Zowel PUE als DCiE zijn essentiële hulpmiddelen bij het aanpakken van onnodig energieverbruik.


Hoe worden PUE en DCiE berekend


De berekening van de power usage effectiveness is:

Totale hoeveelheid gebruikte energie / energieverbruik van IT-apparatuur = PUE datacenterratio.

Een datacenter dat bijvoorbeeld 50.000 kWh aan energie verbruikt, terwijl 40.000 kWh aan IT-apparatuur wordt gebruikt, zou een PUE van 1,25 hebben.

DCiE keert de formule om:

Energie van IT-apparatuur / totaal gebruik van de faciliteit = DCiE.

In het vorige voorbeeld zou het datacenter een DCiE van 80 procent hebben.


Hoe PUE en DCiE u helpen de kosten te beheersen


Het berekenen van deze statistieken is ongelooflijk nuttig. Hoe hoger de PUE berekening, hoe minder efficiënt het energieverbruik van een datacenter is. Omgekeerd geldt: hoe dichter de PUE bij 1 ligt, hoe efficiënter het energieverbruik is.

Een datacenteraanbieder moet PUE gebruiken om de energie-efficiëntie voortdurend te verbeteren en uiteindelijk het datacenter kosteneffectiever te maken.

PUE gebruiken


Het datacentermanagement moet regelmatig de PUE meten. Het energieverbruik kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen. Door regelmatig metingen uit te voeren, kunnen deze schommelingen worden overwonnen. In de loop van de tijd laten deze resultaten zien hoe bedrijven zich hebben verbeterd en toekomstige datacenterbenchmarks hebben gecreëerd.

Volgens het Uptime Institute bedroeg de gemiddelde PUE waarde in 2021 1,57, wat betekent dat datacenters ongeveer 60 procent van hun energieverbruik aan IT-apparatuur verbruikten. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van de score van 1,59 in 2020 – maar een aanzienlijke winst ten opzichte van de gemiddelde score van 2,5 in 2007. Door de PUE in de loop van de tijd te verzamelen, kunnen datacenters hun inspanningen bewijzen om de PUE terug te dringen.

Hoe u de PUE kunt verlagen


Het verlagen van de PUE maakt een datacenter zuiniger en biedt een voordeel ten opzichte van minder efficiënte concurrenten. Er zijn verschillende manieren om de PUE te verlagen.

Cold Aisle Containment - Cold aisle containment levert de grootste bijdrage aan de PUE verbetering in combinatie met het vermijden van by-pass-luchtstromen (afdekplaten, by-pass-lucht enz.)

Verbeterde koeltechnologie - Een groot deel van de energie van een datacenter wordt besteed aan het koelen van IT-apparatuur. Of het nu gaat om verbeterd luchtstroombeheer, geavanceerde koelsystemen of een betere indeling, het verbeteren van het koelsysteem kan veel energie besparen.

Breng kleine verbeteringen aan - Bescheiden verbeteringen tellen op. Het gebruik van geavanceerde voedingen, automatische verlichting en het verwijderen van afval zorgt ervoor dat de hele vestiging bijdraagt ​​aan een lagere PUE.

Regelmatig meten - Bovenal moet een datacenter de PUE regelmatig meten. Dit laat niet alleen zien wanneer er een probleem is, maar biedt ook een overzicht van de inspanningen en successen.

Waarom het belangrijk is om de PUE te verlagen


PUE en DCiE laten zien hoe efficiënt een datacenter energie gebruikt. Door inzicht te krijgen in de hoeveelheid energie die aan verschillende processen wordt besteed, kunnen bedrijven beoordelen hoe ze verbeteringen kunnen aanbrengen die geld besparen, de service verbeteren en verspilling verminderen. Onze colocatie zijn ontworpen met datacenters in gedachten. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Tags