search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Wat is IX-peering en hoe kan het uw bedrijf helpen?

IX Peering is een kosteneffectieve oplossing voor internetproviders om naadloos gegevens uit te wisselen. Het vormt een cruciale basis voor de manier waarop gegevens tussen internetproviders worden gecontroleerd, overgedragen en verwerkt. In deze blogpost bieden we een inleiding tot IX-peering, schetsen we de belangrijkste voordelen ervan en maken we onderscheid tussen de twee belangrijkste vormen: publieke en private peering.

IX-peering wordt gebruikt door ISP's, providers, contentproviders, ondernemingen en andere internetinfrastructuurbedrijven om de prestaties en efficiëntie van hun netwerk te verbeteren. ISP's, providers, contentproviders, ondernemingen en diverse andere entiteiten binnen de internetinfrastructuursector maken gebruik van IX-peering om de prestaties en effectiviteit van hun netwerken te vergroten. De afgelopen twintig jaar heeft er een grote uitbreiding van de netwerkverbindingen plaatsgevonden, waarbij onder meer nieuwe datacenterfaciliteiten zijn ontwikkeld om de vraag te beheren. Sommige daarvan hebben enorme aantallen netwerken aangetrokken, niet in de laatste plaats dankzij de bloeiende internetuitwisselingspunten die daarin opereren.

Wat is IX-peering?
  • Internet Exchange (IX) Peering is de methode waarmee twee internetnetwerken een verbinding tot stand brengen, waardoor gebruikers rechtstreeks gegevens kunnen uitwisselen. Dit proces elimineert de noodzaak om een ​​derde partij in te schakelen om hun verkeer via internet te routeren, wat resulteert in een directe verbinding tussen gebruikers. Dit onderscheidt peering van de meer gebruikelijke praktijk van transit, waarbij een eindgebruiker of netwerkoperator een andere operator betaalt om zijn verkeer te vervoeren.
  • Internet Service Providers (ISP's) en andere netwerkexploitanten vormen peering-relaties om hun afhankelijkheid van dure transitproviders te verminderen en de servicekwaliteit voor hun klanten te verbeteren. Via peering-overeenkomsten met andere netwerken kunnen ze verkeer rechtstreeks uitwisselen met hun collega's, waardoor de latentie wordt verminderd en de netwerkprestaties worden verbeterd.
  • Peering kan in verschillende vormen plaatsvinden, zoals fysieke peering, waarbij twee netwerken hun routers op een gemeenschappelijke locatie met elkaar verbinden (bijvoorbeeld in een colocatie via een cross connect ), of virtuele peering, waarbij twee netwerken hun routers via internet met elkaar verbinden. IX Peering vindt doorgaans plaats op Internet Exchange Points (IXP's), waar meerdere netwerken met elkaar verbonden zijn om verkeer uit te wisselen.
Er zijn twee hoofdtypen peering: openbaar en privé:
  • Bij openbare peering wordt verbinding gemaakt via een gemeenschappelijk netwerk dat bekend staat als een Internet Exchange Point (IX of IXP). Door verbinding te maken via een Internet Exchange (zoals INEX , de Vienna Internet eXchange of LINX ), kunt u verbindingen tot stand brengen met talloze andere peers via een of meer fysieke links, waardoor de kosten per peer worden geoptimaliseerd bij het verzenden van gegevens naar verschillende netwerken. Internetuitwisselingen leggen vaak haven- en/of lidmaatschapsgelden op om hun infrastructuur in stand te houden.
  • Private peering vindt daarentegen plaats binnen een colocatie waar twee entiteiten met elkaar verbonden zijn via een cross-connect , in tegenstelling tot het gebruik van een uitwisselingspuntschakelaar. Deze aanpak wordt waardevol wanneer netwerken een aanzienlijke hoeveelheid gegevens moeten uitwisselen die niet op een gedeelde verbinding op een uitwisselingspunt kunnen worden ondergebracht. De Digital Realty Internet Exchange fungeert bijvoorbeeld als een neutrale, particuliere faciliteit voor dergelijke doeleinden.
Wat zijn de voordelen van IX-peering?

IX's bieden een rijk ecosysteem van platforms en diensten. Het faciliteren van wederzijdse peering om IP-architecturen te verrijken en lagere latenties voor eyeball-verkeer te bieden.

Door te peeren streven organisaties ernaar meer inkomsten te genereren uit de dienst die zij leveren. Dit kan meer omzet genereren dankzij de volgende voordelen:

  • Verbeterde netwerkprestaties
  • Groter bereik
  • Schaalbaarheid
  • Operationele eenvoud
  • Een gemeenschap benutten
  • Lagere kosten
Hoe werkt een internetwisselpunt?

Internetuitwisselingspunten vergemakkelijken de uitwisseling van internetverkeer tussen verschillende netwerken en internetproviders (ISP's). Deze fysieke locaties fungeren als centrale knooppunten waar internetinfrastructuurbedrijven zoals CDN's en ISP's hun netwerken met elkaar verbinden, waardoor efficiënte en kosteneffectieve gegevensuitwisseling mogelijk wordt. Simpel gezegd: in plaats van verkeer via meerdere internetproviders of internationale verbindingen te routeren, stellen IXP's ISP's in staat verkeer rechtstreeks uit te wisselen, waardoor de latentie wordt verminderd en de netwerkprestaties worden verbeterd. Door verbinding te maken met een IXP krijgen ISP's toegang tot een breed scala aan netwerken, wat een optimale routering bevordert en de algehele internetervaring voor eindgebruikers verbetert. Bovendien spelen IXP's een cruciale rol bij het bevorderen van de veerkracht van het netwerk, het verbeteren van de lokale en regionale internetconnectiviteit en het mogelijk maken van de groei van digitale ecosystemen door de uitwisseling van grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden te vergemakkelijken.

Wilt u meer weten over hoe IX Peering uw netwerkprestaties kan verbeteren, neem dan contact met ons op of download de Data Exchange-oplossingsbrief .

Tags