search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Multicloud versus hybride cloud: wat is het verschil?

Cloud computing heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven werken. De voordelen van cloud computing, zoals mobiliteit, kostenbesparingen en toegang tot toonaangevende hardware, geven bedrijven die naar de cloud verhuizen een duidelijk concurrentievoordeel. Nu bijna 50 procent van de bedrijfsgegevens in de cloud staat, is er geen beter moment om over te stappen.

Maar welke cloudstrategie past bij u? Multi-cloud-implementatie stelt bedrijven in staat optimaal te profiteren van de flexibiliteit, schaalbaarheid en geavanceerde technologie die wordt aangeboden door grote cloudproviders. Ondertussen geeft hybride cloud bedrijven een hogere mate van eigendom over specifieke elementen van hun IT-infrastructuur.

Hoe doen ze dit? Om het verschil tussen hybride cloud en multi-cloud te begrijpen, is het eerst essentieel om public cloud- en private cloudservices te begrijpen.

Openbare cloud versus privécloud

Het verschil tussen openbare cloud en private cloudinfrastructuur is wie de fysieke rekenbronnen bezit, beheert en onderhoudt.

Openbare cloudomgevingen bieden hun scala aan computerbronnen via internet aan. Hun servers bieden vaak middelen voor veel verschillende bedrijven. Ze worden doorgaans gehost in grote Datacenters en aangeboden door prominente openbare cloudproviders, zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP).

Private cloudinfrastructuur daarentegen is meestal on-premises, privé gehoste services die uitsluitend door één organisatie worden gebruikt. Ze worden over het algemeen achter bedrijfsfirewalls gehouden en zijn bestemd voor specifieke of gespecialiseerde workloads.

Door inzicht te krijgen in private en public cloudservices, is het mogelijk om te kiezen tussen multi- en hybride cloudstrategieën.

Wat is multicloud?

Multi-cloudomgevingen gebruiken een combinatie van twee of meer openbare cloudservices, maar geen combinatie van zowel openbaar als privé. De meest gebruikelijke multicloudstrategie is dat een bedrijf diensten van verschillende public cloudproviders combineert.

De voordelen van multicloud zijn:

  • Voor elke taak de beste service selecteren
  • Over het algemeen lagere kosten dan het hebben van een private cloud setup
  • Flexibele en schaalbare omgevingen
  • Meer back-up- en redundantieopties
  • Keuzevrijheid in openbare cloud- en connectiviteitsproviders.

Hoewel de voordelen meestal opwegen tegen eventuele nadelen, zijn er enkele potentiële multi-clouduitdagingen. Enkele beperkingen van multi-cloudstrategieën kunnen zijn:

  • Het gebruik van veel verschillende openbare cloudproviders kan complex zijn om te beheren
  • Beveiliging kan een punt van zorg zijn als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met het combineren van verschillende cloudproviders
  • Kostenmodellen kunnen per cloudleverancier verschillen.
  • De multi-cloudbenadering stelt bedrijven in staat om de meest geschikte cloudservices voor verschillende workloads te selecteren, terwijl ze profiteren van de vele voordelen van een veerkrachtige multi-cloudstrategie. Of prijs, keuze of flexibiliteit nu het belangrijkst zijn voor uw bedrijf, met multi-cloud kunt u de providers selecteren die het beste bij uw behoeften passen.
Wat is hybride cloud?

Hybride cloudarchitectuur maakt gebruik van een combinatie van twee of meer verschillende cloudomgevingen. Het combineert ten minste één private cloudoplossing met ten minste één openbare cloudresource. Cruciaal is dat een hybride cloudimplementatie ten minste twee verschillende soorten cloudinfrastructuur moet gebruiken.

De meest wijdverspreide hybride cloudstrategie combineert lokale of gehoste bronnen die eigendom zijn van en beheerd worden door een bedrijf, met openbare cloudbronnen van een externe provider. Het bedrijf kan vervolgens orkestratie gebruiken om de werklast te beheren die in deze verschillende omgevingen wordt gehost.

De voordelen van hybride cloudarchitectuur zijn:

  • De keuze om taken naar behoefte in private of public clouds te beheren
  • Openbare cloudservices gebruiken vanwege hun grotere kracht en middelen
  • Pieken beheren met behulp van technieken zoals cloud bursting om indien nodig extra openbare cloudbronnen te gebruiken
  • Een combinatie van zekerheid en flexibiliteit.
  • Hybride cloudomgevingen kunnen moeilijker te configureren, implementeren en beheren zijn. Er kunnen ook beveiligingsproblemen zijn als er niet de juiste zorg wordt besteed aan het beschermen van gegevens en verkeer, terwijl de verbinding tussen private en publieke cloudservices een potentieel probleem is als deze wordt verstoord. Bedrijven kunnen ook aanzienlijke kosten maken om hun private cloudservices te implementeren en te onderhouden, vooral wanneer ze on-premises zijn.

In veel situaties is het eigendom van private cloud en de flexibiliteit van public cloud voordelig voor bedrijven met sterk gereguleerde behoeften aan gegevensopslag of verouderde private-cloudsystemen.

Hybride cloud versus multi-cloud: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Om multicloud- en hybride cloudservices te vergelijken, kun je het beste beginnen met de fysieke architectuur en dan kijken naar de gevolgen.

Architectuur

Hybride en multi-clouds hebben een fundamenteel verschil: hun architectuur. Een hybride cloudomgeving bestaat uit een mix van private en public clouddiensten, terwijl een multicloudmodel twee of meer public clouddiensten omvat.

Het belangrijkste verschil is dat hybride cloudgebruikers een privécloudbron bezitten en beheren als onderdeel van hun cloudinfrastructuur. Dit wordt meestal intern gehost, in Datacenters op locatie of op speciale servers in Datacenters van derden. Het private aspect wordt vervolgens gesynchroniseerd met openbare cloudworkloads om een ​​algehele bedrijfsoplossing te creëren. Multi-cloudsystemen maken alleen gebruik van openbare clouddiensten.

prijzen

Een bedrijf dat een hybride cloudmodel hanteert, kan vaak voor hogere kosten komen te staan. Dit geldt met name wanneer de private cloud-resource on-premises wordt gehost - het bedrijf zou die resource kopen, beheren en onderhouden.

Voor openbare cloudservices is die initiële uitgave niet vereist. Als zodanig zijn multi-cloudoplossingen die gebruikmaken van openbare cloudbronnen veel kosteneffectiever om te implementeren en te onderhouden. Door gebruik te maken van de enorme koopkracht van openbare cloudleveranciers, krijgen multi-cloudgebruikers toegang tot toonaangevende technologie op een meer betaalbare basis.

Beschikbaarheid

Multi-cloudomgevingen zijn ontworpen voor hoge beschikbaarheid. De serviceniveaus en garanties die worden geboden door grote cloudleveranciers zorgen ervoor dat openbare cloudbronnen bedrijven bedrijfskritische uptime bieden. Als een resource uitvalt, kan deze eenvoudig overschakelen naar een andere.

Hybride cloudresources hebben een zekere mate van beheer van de eigenaar. Als de privébron uitvalt, is er onderhoud nodig - en mogelijk aanzienlijke downtime als er geen back-upbron beschikbaar is.

Data opslag

Een van de grootste voordelen van hybride cloudcomputing is dat de private cloudbron bedrijven in staat stelt hun gegevensopslag te beheren. Vaak wordt het gebruikt om kritieke, gereguleerde, gevoelige gegevens op te slaan. Dit kan vervolgens verbinding maken met openbare bronnen die minder gevoelige taken uitvoeren.

Van de voor- en nadelen van de hybride cloud kan gegevensopslag een van de belangrijkste zijn, afhankelijk van uw branche. Het biedt compliance voor kritieke gegevens, maar is meestal een eindige hulpbron met zorgen over uptime en noodherstel. Ondertussen biedt een multi-cloudoplossing bijna oneindige opslagruimte, back-ups en mogelijkheden voor noodherstel.

Beveiliging

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van hybride cloud is dat bedrijven bepalen wie fysiek toegang heeft tot hun private cloud-hardware. Dit kan wenselijk zijn in sterk gereguleerde sectoren. Met multi-cloud-oplossingen hebben bedrijven geen controle over wie toegang heeft tot de fysieke infrastructuur, hoewel deze meestal achter lagen van robuuste beveiliging wordt bewaard.

Online multi-cloudoplossingen bieden geavanceerde beveiliging. De state-of-the-art systemen maken automatisering, toegangscontrole, encryptie en algemene beveiliging eenvoudig te configureren en te beheren. In een hybride omgeving is het aan het bedrijf om de online toegang tot zijn private cloud-resource te configureren en te beheren.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is waar multi-cloudoplossingen uitblinken. Een bedrijf kan precies kiezen welke middelen ze nodig hebben, door de provider met de ideale services te selecteren. Terwijl hybride cloudgebruikers hun openbare cloudserviceprovider kunnen kiezen, zijn ze beperkter met hun privécloudresource.

Multi-cloudarchitectuur stelt bedrijven ook in staat om naar behoefte te schalen. Meer bronnen nodig? Deze kunnen snel worden ingezet. Er is ook geen vendor lock-in, waardoor bedrijven voor elke taak de juiste leverancier kunnen kiezen in plaats van beperkt te zijn tot een enkele cloudprovider. Een hybride cloudresource kan ook configuraties of behoeften hebben die keuzes beperken of uw cloudmigratie beïnvloeden.

Kan een hybride cloud een multicloud zijn?

Een hybride cloud kan een multicloud in de algehele implementatie opnemen. Het belangrijkste verschil is dat zowel multi als hybride public clouds gebruiken, maar dat alleen hybrid private clouds gebruikt. Dit betekent dat een hybride cloudomgeving technisch gezien een multicloud-oplossing kan zijn als deze twee of meer public cloud-resources bevat. Een multi-cloud kan niet ook een hybride cloud zijn, omdat er geen private cloud-resource in zit.

Hoe kiest u de juiste cloudoptie voor uw bedrijf?

Uw keuze voor een strategie voor cloudimplementatie hangt van veel factoren af. Overwegen:

  • Wat voor soort workload gaat u migreren? Bent u op zoek naar software as a service (SaaS), platform as a service (PaaS) of infrastructure as a service (IaaS)? Of heeft u iets meer maatwerk nodig? Aan de hand van uw workloadbehoeften kunt u kiezen welke cloudoplossing het beste werkt.
  • Heeft u wisselende eisen? Afhankelijk van uw behoeften kunt u een multi-cloudsysteem omhoog of omlaag schalen. Een hybride-cloudsysteem kan een grotere uitdaging zijn. Evenzo, als u pieken in het verkeer of de vraag verwacht, kunt u een multi-cloudstrategie gebruiken of een hybride met cloud bursting geconfigureerd.
  • Heeft u specifieke snelheden nodig? Bedrijven die bijna real-time informatie-uitwisseling nodig hebben, kunnen hybride setups overwegen, hoewel u een zeer lage latentie kunt bereiken met multi-cloud-implementaties om aan de overgrote meerderheid van de workloads te voldoen.
  • Wat voor gegevens sla je op? Hybride clouds werken goed voor gevoelige gegevens of sterk gereguleerde sectoren met strikte vereisten voor gegevensopslag. Andere niet-kritieke gegevens kunnen vervolgens worden opgeslagen in openbare clouds. Houd er rekening mee dat public cloud ook uiterst veilige dataopslag biedt wanneer regelgeving niet van toepassing is.
  • Heb je een budget in gedachten? Bedrijven die voor een hybride aanpak kiezen, kunnen vooraf kosten maken. Mogelijk moet u ook personeel inhuren om het privécloudgedeelte van uw implementatie te onderhouden. Met multi-cloud bespaart u die kosten, in plaats daarvan betaalt u voor services terwijl u ze gebruikt.
  • Waar zijn uw gebruikers gevestigd? Met een extern personeelsbestand of meerdere kantoren is het vaak een goed idee om een ​​multi-cloudbenadering te gebruiken, verspreid over verschillende datacenterlocaties.
Hoe kunnen we helpen?

Door uw unieke behoeften af ​​te wegen, kunt u uw keuze voor multi- of hybride cloud verkleinen. Het perfecte type cloudservice is er een die de middelen levert die u nodig hebt, uw bedrijfsmiddelen beschermt en aan uw eisen voldoet. De cloudservices van Interxion kunnen worden aangepast aan uw individuele wensen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer hulp bij het maken van de juiste keuze voor een cloudstrategie voor uw bedrijf.

Veelgestelde vragen (FAQ's)

Wat is een multi-cloudvoorbeeld? Een multi-cloudomgeving bevat minimaal twee verschillende public cloud-resources. Het bestaat meestal uit services van grote openbare cloudleveranciers zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP).

Wat is hybride multicloud?

De definitie van hybride multicloud is een hybride cloud die ook twee of meer openbare cloudbronnen omvat. Op deze manier integreert de hybride cloud een multi-cloud en combineert deze met een private clouddienst. Met een hybride multi-cloudstrategie kunnen bedrijven services kiezen die precies bij hun behoeften passen voor veel verschillende workflows.

Wat zijn gemeenschappelijke kenmerken van zowel een hybride cloud als een multicloud?

Hybride cloud- en multi-cloudsystemen bevatten beide openbare cloudservices, terwijl hybride clouds ook een privé-cloudresource bevatten. Het public cloud-aspect van beide systemen biedt een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en redundantie – zonder dat dure IT-apparatuur hoeft te worden aangeschaft.

Waarom gebruiken organisaties hybride en multi-cloud?

Hybride cloudsystemen stellen bedrijven in staat private cloudservices, die kunnen worden gebruikt voor gevoelige gegevensopslag of ultrasnelle gegevensoverdracht, te combineren met flexibele, eenvoudige en goedkopere openbare cloudservices. Ondertussen bieden multi-cloudsystemen bedrijven een uitgebreide selectie van middelen met eenvoudige toegang, implementatie en beheer.

Wat is het verschil tussen hybride cloud en hybride IT?

Hybride IT bevat meestal een infrastructuur op locatie. Als die infrastructuur clouddiensten draait, dan is het ook het private cloudaspect van de hybride clouddienst. De meeste hybride IT bevat een hybride cloudelement in het algehele ecosysteem.

Wat is het verschil tussen private cloud en hybride cloud?

Een private cloud is een clouddienst waarbij het bedrijf de infrastructuur bezit, beheert en onderhoudt voor eigen gebruik. Dit verschilt van een openbare cloudservice, waarbij een externe leverancier de fysieke infrastructuur bezit en onderhoudt. Hybride cloudsystemen combineren een private clouddienst met een public clouddienst.

Waarom gebruiken bedrijven hybride clouds?

Bedrijven gebruiken hybride clouds omdat ze een combinatie bieden van beveiliging, snelheid en eigendom van private clouds met de voordelen van flexibiliteit, kosten en eenvoud van public cloud. Door beide te gebruiken, kunnen bedrijven een systeem creëren dat past bij hun specifieke behoeften.

Waarom gebruiken bedrijven meerdere clouds?

Bedrijven gebruiken meerdere clouds omdat ze voor elke taak de beste provider, resource en oplossing kunnen selecteren. Met verschillende workflows, werklasten en eisen geeft dit bedrijven de mogelijkheid om voor elke taak het beste systeem te creëren.

*Deze inhoud is oorspronkelijk gepubliceerd door Interxion: A Digital Realty Company.

Tags