search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Hoe datazwaartekracht, digitale transformatie en hybride IT 2021 zullen bepalen

Chris Sharp, CTO
27 januari 2021

We kunnen het eindelijk zeggen: 2020 is voorbij. Het was een jaar gekenmerkt door een pandemie en hoe deze de manier waarop we leven en zaken doen veranderde. Toch heb je waarschijnlijk het gevoel dat het nog steeds rondhangt, ondanks wat er in je agenda staat.

Het is omdat verschillende van de versnelde veranderingen die in 2020 plaatsvonden, blijvend zijn, waaronder hoe:

  • Het veranderde de manier waarop mensen werken, winkelen en leven
  • Het veranderde de manier waarop klanten waarde vragen
  • Het dwong bedrijven om zich snel aan te passen of zaken te verliezen

We zagen de manier van doen van 2019 (of ouder) binnen enkele dagen veranderen in de manier van 2021 (of later). McKinsey zei eigenlijk dat we tegen mei 2020 "vijf jaar vooruit waren gegaan in de digitale acceptatie door consumenten en bedrijven in een kwestie van ongeveer acht weken."

De implicaties zijn op regionale en mondiale schaal. Dit is wat het allemaal voor uw bedrijf zou kunnen betekenen in 2021.

De digitale werkplek en digitale transformatie houden stand in 2021

Het is een nieuw jaar, maar de pandemie is er nog steeds en de eisen van digitale transformatie blijven groeien. Sterker nog, 80% van de organisaties geeft aan dat digitaal een belangrijke rol heeft gespeeld bij het doorkomen van de economische vertraging, en hoewel velen hopen dat de pandemie in 2021 voorbij is, gaat de digitale werkplek nergens heen.

Organisaties die niet digitaal volwassen zijn, hebben moeite om gelijke tred te houden met concurrenten, en organisaties die hun digitale positie niet kunnen vinden, kunnen mogelijk niet overleven.

Meer dan tweederde van de organisaties met een organische omzetgroei van meer dan 25% in de afgelopen drie jaar zegt meer te hebben geïnvesteerd in digitale kapitaaluitgaven dan hun collega's.

Organisaties die van plan waren de digitale transformatie de komende jaren aan te pakken, moesten onmiddellijk actie ondernemen.

Zelfs vóór de levensveranderende pandemie ontdekte McKinsey dat het percentage producten of diensten dat gedeeltelijk of volledig gedigitaliseerd was, steeg van 35% in december 2019 naar 55% in juli 2020.

In 2021 ziet Gartner het internet van gedrag dat bestaat uit mensgerichtheid (mensen werken/interageren met een bedrijf), locatie-onafhankelijkheid (de verschuiving van ecosystemen) en veerkrachtige levering (procesaanpassingsvermogen).

Dat laatste onderdeel is cruciaal. Als de pandemie organisaties iets heeft geleerd, dan zijn het wel de ernstige risico's die gepaard gaan met een gebrek aan flexibiliteit of aanpassingsvermogen. In hun strategische technologische trends voor 2021 noemde Gartner 'disruptie' het kenmerk van 2020 en merkte op dat organisaties die bereid zijn om te 'draaien en zich aan te passen' elke vorm van disruptie kunnen doorstaan. Enkele van hun suggesties zijn onder meer een publiek/private gedistribueerde cloud, overal klantenondersteuning, AI-gestuurde bedrijfsautomatisering en flexibele cyberbeveiligingscontroles.

Als wereldwijde aanbieder van multi-tenant datacenterplatforms brengen we verbonden gemeenschappen samen om klanten te helpen zich aan te passen. Toen 2020 ten einde liep, kondigden we een samenwerking aan met AWS Outposts om een ​​uitgebreid hybride IT-model te bieden dat uitdagingen aanpakt die verband houden met IT-implementatie, datalokalisatie, AI-ontwikkeling, uitwisselingsoptimalisatie en datazwaartekracht op ons wereldwijde platform, PlatformDIGITAL® .

Het wordt een topjaar voor Data Gravity

Als 2020 bekend stond om disruptie, zou 2021 heel goed bekend kunnen staan ​​om datazwaartekracht. Datazwaartekracht beschrijft het proces waarbij gegevensaccumulatie aanvullende diensten en toepassingen naar de gegevens trekt op de manier waarop zwaartekracht objecten rond een planeet aantrekt. Voorafgaand aan de COVID-19-crisis groeiden de datavolumes exponentieel - en de versnelde acceptatie van digitale transformatie versnelt de datagroei. Datazwaartekracht was altijd een onderdeel van digitale transformatie, maar 2020 was een game-changer.

Toen de pandemie eenmaal toesloeg, bleven mensen thuis en schoot het internetgebruik omhoog. Zaken gingen op afstand en vergaderingen werden virtueel. Vanaf 2016 wees Gartner erop dat de hoeveelheid nieuwe bedrijfs- en consumentengegevens die elke dag wordt gegenereerd, letterlijk niet te overzien was. Stel je voor wat het is in 2021. Ondertussen toonde de Data Gravity Index een groei van de Data Gravity-intensiteit in 53 wereldwijde metropolen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 139% wereldwijd tot 2024. IDG geeft aan dat de datavolumes groeien met gemiddeld 63% per maand, en tegen 2025 zullen er elke dag meer dan 463 exabytes aan data worden gecreëerd. Dat is een snelle versterking van de megatrend Data Gravity. Naarmate meer toepassingen meer gegevens creëren en er meer gegevens moeten worden uitgewisseld met meer toepassingen, neemt het zwaartekrachteffect van de gegevens toe in volume, snelheid en schaal. Nogmaals, denk daar eens over na op wereldschaal.

De datavolumes groeien met gemiddeld 63% per maand en zullen tegen 2025 meer dan 463 exabytes per dag genereren.

Neem de definitie van datazwaartekracht en denk na over de aanzienlijke uitdagingen die het kan creëren. We hebben het over alles, van geremde enterprise workflow-prestaties en belemmerde klantervaring tot grotere beveiligingsrisico's en hogere kosten. Vergeet niet dat deze kwesties nog gecompliceerder worden door wettelijke vereisten en andere kunstmatige beperkingen.

Dit is een modern probleem met een versneld paradigma, en de huidige backhaul-architecturen zijn simpelweg niet in staat om datazwaartekracht op te lossen. In 2021 is een omgekeerde datacentrische architectuur nodig die wordt ingezet op aanwezigheidspunten in neutrale, multi-tenant datacenters.

Edge computing voedt de behoefte aan hybride IT

Dave McCarthy van IDC verwacht dat edge-producten de volgende golf van digitale transformatie zullen aandrijven. Verder verwacht hij dat de wereldwijde edge computing-markt in 2024 $ 250,6 miljard zal bereiken (een CAGR van 12,5% van 2019-2024). Traditionele IT-architecturen duwen gegevens dus verder dan cloudservices en datacenters naar de edge, en vereisen speciale middelen die dichter bij eindgebruikers en apparaten staan.

Laten we nu datazwaartekracht aan deze trend toevoegen. Gartner voorspelt dat meer dan 50% van de door de onderneming gegenereerde data buiten het kerndatacenter en de cloud zal worden gecreëerd en verwerkt. Naarmate applicaties en services dichter bij de data komen, brengen gecentraliseerde backhaul-architecturen hogere kosten, complexiteiten en risico's met zich mee.

Hybride IT is een andere trend die verder reikt dan Noord-Amerika. Ierland en de meeste Europese landen verwachten bijvoorbeeld dat hybride IT-infrastructuur een cruciale economische rol gaat spelen in hun transformerende digitale economie.

U kunt dit aanpakken door middel van een verbonden community-benadering die integratie mogelijk maakt tussen core, cloud en edge in centra voor gegevensuitwisseling. Dit kan alleen worden geïmplementeerd met een veilige, datacentrische hybride IT-architectuur die wordt geïmplementeerd in datacenters met meerdere huurders.

Verbonden apparaten aan de edge zullen naar verwachting in 2025 meer dan 79 zettabytes aan data genereren - 5x meer dan vorig jaar.

Enterprise data stewardship dwingt tot herevaluatie van architecturen

Er is een groeiende consolidatie van gegevens, waarbij tegen 2025 80% van de gegevens wereldwijd in ondernemingen is opgeslagen. Voor het eerste kwartaal van 2020 zag Gartner een toename van 90,2% in het aantal afgeleverde petabytes aan ondernemingen op jaarbasis, wat naar verwachting zal groeien met een groter dan 35% tarief per jaar in de komende twee jaar. Dat is een gegevensaanmaaksnelheid van 1,1 miljoen gigabyte per seconde, of 15.635 exabyte extra opslag per jaar.

Aangezien ondernemingen in 2021 meer databeheer op zich nemen, moeten ze hun oude backhaul-architecturen heroverwegen. De kosten voor het opslaan van dezelfde gegevens op meerdere aanwezigheidspunten nemen dramatisch toe naarmate de datazwaartekracht toeneemt.

Het wordt ook steeds moeilijker om aan te tonen dat wordt voldaan aan verschillende voorschriften, zoals de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU, normen voor de betaalkaartindustrie (PCI) en andere vereisten. Als u al andere uitdagingen van versnelde digitale transformatie aangaat, kunt u zich geen compliancefouten veroorloven. Het kan miljoenen dollars aan boetes en boetes kosten.

U moet er ook voor zorgen dat gegevens worden beschermd tegen cyberaanvallen via netwerken, clouds, apparaten, gebruikers en internet der dingen. Cybercriminaliteit vertraagt ​​zeker niet tijdens of na de pandemie. McKinsey stelt voor stappen te ondernemen om digitale technologie en een op regelgeving gebaseerd dataprogramma te ontwikkelen. Ze zeggen om dat op te bouwen met een focus op risicobeperking, bedrijfsvisie, bedrijfscultuur en crossfunctionele teams. Kosten en beveiliging zijn twee van de belangrijkste redenen waarom bedrijven evolueren naar hybride IT-strategieën. Vóór de pandemie was de tijd om van legacy naar cloud over te stappen voorbij. Dus als u de sprong maakt van verouderde naar hybride IT, maakt u een enorme sprong voorwaarts in uw vermogen om de moderne uitdagingen van digitale transformatie aan te gaan.

De fusies en overnames trekken weer aan

Globalisering drijft bedrijfsfusies en -overnames (M&A) aan om schaal te bereiken, en ze vertraagden tijdens het hart van de pandemie. Er wordt echter voorspeld dat ze in 2021 zullen terugkeren naar het niveau van vóór COVID-19. M&A-activiteiten vergroten het aantal gegevensbronnen in de uitwisseling van bedrijfsgegevens en vergroten de gegevensvolumes. Dit groeiniveau vergroot de datazwaartekracht, waardoor het moeilijk wordt om volledige toegang te krijgen tot data-intelligentie, deze te verwerken en te analyseren.

Dit is de reden waarom organisaties moeite hebben om te profiteren van M&A-activiteiten. Onderzoek toont aan dat slechts 8% van de ondernemingen geavanceerde analyses gebruikt om de waarde te ontsluiten van gegevens die ze verkrijgen uit fusies en overnames. Zonder geavanceerde analyses kost het ondernemingen meer tijd om time-to-value voor klanten te realiseren en de omzet te verhogen.

Volgens het McKinsey Global Institute zijn vier integratiestrategieën voor M&A-activiteiten van cruciaal belang: 1) het verbeteren van strategieën voor talentbeheer, 2) het verkorten van de time-to-impact voor omzet- en kostensynergieën, 3) het ontwikkelen van voorspellende mogelijkheden en 4) het vergroten van de effectiviteit van activa.

Digitaal ondersteunde interacties worden de industriestandaard

De interacties met Klant, partners en werknemers gingen vóór de pandemie snel over op digitale kanalen. Deze trend is in 2020 dramatisch versneld en in 2021 zal er geen weg meer terug zijn. Uit een onderzoek uit 2020, uitgevoerd door McKinsey, bleek dat B2B-bedrijven digitale interacties met klanten twee tot drie keer belangrijker vonden dan face-to-face interacties. Met een grote vraag naar digitaal ondersteunde interacties, zullen we ook wereldwijd een toename zien van de volumes voor bedrijfsgegevensuitwisseling. Hetzelfde geldt voor B2C-interacties. Forrester voorspelt dat de interacties met digitale klantenservice in 2021 met 40% zullen toenemen. IDC-onderzoek zegt dat ondernemingen met intelligente en collaboratieve werkomgevingen 30% minder personeelsverloop, 30% hogere productiviteit en 30% hogere inkomsten per werknemer zullen zien dan collega's die moeite hebben om digitaal te faciliteren ingeschakelde interacties.

Voeg digitaal gegenereerde gegevens van Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie en sociale media toe aan de mix, en de resulterende gegevensexplosie is dramatisch. Aangezien deze digitale gegevensgeneratoren zich verspreiden over het datacenter, cloudimplementaties, netwerk en gebruikers, vormt datazwaartekracht een enorme en groeiende uitdaging voor ondernemingen.

Het is meer dan de kosten van het opslaan van gegevens. U hebt real-time informatie nodig om innovatie en reactie op marktkansen te stimuleren. Dit is echter moeilijk, zo niet onmogelijk, te bereiken met verouderde backhaul-architecturen. U kunt de afstand tussen datasets die moeten worden geanalyseerd door geavanceerde AI voor zakelijke beslissingen niet verkleinen.

Studies tonen aan dat ondernemingen in realtime klantinzichten moeten verzamelen en ernaar moeten handelen om klantgegevens te kapitaliseren voor omzetkansen. Echter, minder dan 30% van de bedrijven is hiertoe in staat.

Een verschuiving naar datalokalisatie

Bedenk hoe digitale handelsstromen tegenwoordig een cruciale rol spelen in de wereldwijde handel en commercie. Er zijn vereisten voor de AVG en gegevenslokalisatie, maar de realiteit is dat gegevenslokalisatie veel verder reikt dan de EU. Bovendien hebben cyberbeveiligingswetten uit China en andere landen verstrekkende gevolgen voor ondernemingen die zaken doen in hun land. Om naleving te garanderen, geven bijna 9 van de 10 IT-leiders aan dat ze tegen 2022 beleid zullen hebben dat lokale kopieën van klant- en transactiegegevens bewaart.

De realiteit is echter dat de verschuiving naar datalokalisatie al aan de gang is. Uit een in 2020 uitgevoerd onderzoek bleek dat 30% van de ondernemingen op de AVG reageerde door de locatie van hun gegevensopslag naar binnen de EU te verplaatsen. Ondertussen heeft 28% de gegevensopslag en -processen verplaatst als reactie op Chinese overheidsvoorschriften binnen China. Deze stap is nog steeds aan de gang en 56% van de organisaties geeft aan dat ze geen definitieve beslissingen hebben overwogen of genomen als reactie op nieuwe Chinese wetten.

De vermenigvuldiging van locaties en kopieën versterkt het Data Gravity-effect. Het verhoogt ook de kosten van opslag terwijl de complexiteit van het beheren en analyseren van gegevens toeneemt. Oudere voorspellingen over gegevenslokalisatie die de kosten van het hosten van gegevens met 30% tot 60% verhogen, klinken nog steeds waar.

Een behoefte aan cyberfysieke beveiliging

Had ik al gezegd dat cyberbeveiliging een uitdaging voor 2021 is? Beter nog: had ik al gezegd dat het een groter probleem is dankzij de versnelling van de digitale transformatie door de pandemie? Als u dat weet, weten de hedendaagse cybercriminelen dat ook. Of het nu regionaal of wereldwijd is, nieuwe cyberbeveiligingsbedreigingen zijn ieders probleem.

In het verleden waren cyber- en fysieke beveiliging gescheiden en werden ze door organisaties als afzonderlijke systemen behandeld. Door de digitale transformatie is de fysieke beveiliging nu meer dan ooit afhankelijk van gegevens. Verder ondersteunt cyberfysieke beveiliging verbonden IT, operationele technologie (OT) en IoT-omgevingen waar veiligheid zowel cyberfysieke elementen omvat.

Gegevenszwaartekracht, inclusief gegevensopslag en uitwisseling tussen deze verschillende systemen, verhoogt het risico voor ondernemingen aanzienlijk. Slechte actoren herkennen het uitgebreide aanvalsoppervlak, waaronder OT met ondermaatse beveiligingscontroles. Een van de redenen waarom veel bedrijven overstappen op een hybride IT-model, is de flexibiliteit die het hen biedt om met veranderingen om te gaan, inclusief de variatie in cyberdreigingen.

Cyberfysieke beveiliging vormt genoeg risico voor Gartner om te voorspellen dat in 2024 driekwart van de CEO's persoonlijk aansprakelijk zal zijn voor cyberfysieke beveiligingsincidenten. Het resultaat? Organisatorische kosten, waaronder vergoedingen, rechtszaken, verzekeringen, wettelijke boetes en reputatieverlies.

Gartner voorspelt dat 70% van de beveiligingsproducten tegen 2023 IT-OT-IoT-systemen zal integreren.

Het meten van datazwaartekracht en het bevorderen van hybride IT

Binnen de vele factoren die transformatie belemmeren, wijzen ze allemaal op datazwaartekracht als de grootste uitdaging en hybride IT als een go-to-oplossing. Digitale transformatie stelt ondernemingen echter niet alleen voor uitdagingen, maar ook voor enorme kansen.

Bezoek de Data Gravity Insights Hub om de dynamiek van Data Gravity in verschillende sectoren en regio's te begrijpen.

U kunt ook meer leren over het transformeren naar een hybride IT-infrastructuur door centra voor gegevensuitwisseling te bouwen met AWS Outposts.

We blijven je op de hoogte houden via regionale trendblogs zoals die hieronder:

Top 5 voorspellingen die van invloed zullen zijn op ondernemingen in 2021

Je kunt Digital Realty ook volgen op LinkedIn om meer trends en inzichten te zien.

Tags