search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

5 redenen waarom Amsterdam het hart is van de digitale economie van Europa

11 april 2017

Amsterdam, een van de oudste steden in de geïndustrialiseerde wereld, heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van internationale zaken en commercie. Gelegen binnen enkele uren van veel grote EU-stadscentra (zoals Parijs, Londen en Frankfurt) en de thuisbasis van 's werelds oudste effectenbeurs (AEX, nu onderdeel van Euronext), heeft de stad altijd een aanbod gehad voor degenen die betrokken zijn bij wereldwijde financiën en handel.

Toch is Amsterdam de afgelopen tien jaar een van de meest aantrekkelijke locaties geworden voor Amerikaanse ondernemingen die de Europese markt willen bedienen; en voor CTO's en IT-experts die het weten, is het gemakkelijk om de aantrekkingskracht ervan te begrijpen.

Hier zijn vijf redenen waarom Amsterdam het hart van de digitale economie van de EU is geworden:

  1. Directe buitenlandse investeringen. De stad heeft een digitale renaissance doorgemaakt en is in korte tijd uitgegroeid tot een groeicentrum voor digitale media en commercie, waardoor internationale bedrijven als Facebook, Netflix en Salesforce hun Europese hoofdkantoor in het hart van Nederland hebben gevestigd. In feite hebben meer dan 170 ICT-bedrijven (Internet- en Communicatietechnologie) van over de hele wereld Amsterdam gekozen als hun Europese hoofdkantoor.
  2. Superieure connectiviteit. Amsterdam is een van de meest verbonden steden in de EU en dient als thuisbasis voor de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetuitwisselingen ter wereld met meer dan 800 leden. In november 2016 overschreed het piekverkeer de 5 Tb/s.
  3. De stad is sterk verbonden door zowel glasvezelnetwerken als onderzeese kabels die verbinding maken met de oostkust van de Verenigde Staten, Londen en andere grote steden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De netwerkinfrastructuur in de stad ondersteunt ook over-the-top (OTT) contentdistributie, die heeft gediend om de vraatzuchtige honger naar digitale content door consumenten in Nederland en nabijgelegen landen te voeden. Het bedrijventerrein Science Park in Amsterdam, de thuisbasis van de AMS-IX, herbergt zelfs meer dan 150 netwerken en kan 80% van de Europese klanten binnen 50 m/s bereiken.
  4. Digitaal geavanceerd. Sociale media, online gaming en streaming mediadiensten zijn exponentieel in populariteit gegroeid nu de opwaarts mobiele, meertalige bevolking van Nederland de digitale levensstijl volledig heeft omarmd. Nederland heeft momenteel de hoogste penetratie van Netflix-abonnees in de EU (meer dan grotere buurlanden zoals Duitsland), en heeft ook een van de grootste online gaming-community's, goed voor meer dan 20% van het online gaming-verkeer op het hele continent.
  5. Geschoolde arbeidskrachten. Het lokale personeelsbestand is niet alleen hoogopgeleid, maar spreekt ook meerdere talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en natuurlijk Engels. Nederland staat wereldwijd op de zevende plaats in het hoger onderwijs en heeft meer geschoolde arbeidskrachten dan de meeste vergelijkbare steden in de EU, waardoor het gemakkelijker wordt om grensoverschrijdend zaken te doen.
  6. Zakelijk vriendelijk. Overheid 's zoals het Highly Skilled Migrant Visa-programma, samen met de toenemende beschikbaarheid van geschoolde deeltijd- en contractarbeid, hebben het proces om te voldoen aan de on-demand behoeften van moderne internationale bedrijven verder vereenvoudigd.

Met de mogelijkheid om verbinding te maken met meer dan 244 miljoen potentiële klanten over het hele continent, is Amsterdam natuurlijk het knooppunt van Europa. Het blijft een aantrekkelijke en zeer gewilde stad voor elk bedrijf dat zijn aanwezigheid in de regio wil betreden of uitbreiden.

Tags