search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

De duurzame datacenters van Europa kunnen de groei helpen stimuleren – en uw groene geloofsbrieven

Lex Coors, Chief Datacenter Technology and Engineering Officer, Digital Realty
29 november 2022


Nog niet zo lang geleden waren de belangrijkste kenmerken waar bedrijven naar op zoek waren in een datacenter waarschijnlijk hightech betrouwbaarheid en veerkracht, lage bedrijfskosten en alles daartussenin. Duurzaam ontwerp en operationele praktijken waren meer een nice-to-have, omarmd door vooruitstrevende datacenterexploitanten om de operationele kosten te verlagen.

Maar meer recentelijk is dat allemaal veranderd. Hoewel niemand de grote uitdagingen op het gebied van energievoorziening die 2022 met zich meebrengt had kunnen voorzien, zijn duurzame datacenteroperaties en effectiviteit van laag energieverbruik (PUE) de afgelopen vijf tot acht jaar cruciale operationele competenties geworden.

Waarom zou dit zo zijn? Ten eerste moeten bedrijven nu inspelen op de veranderende verwachtingen van hun klanten, wiens inkoopbeleid de voorkeur geeft aan datacenterexploitanten die hebben geïnvesteerd in duurzaamheid.

Ten tweede zijn duurzame datacenters essentieel om de milieu-impact van datazwaartekracht terug te dringen, de snel toenemende dynamiek die ontstaat door de wijdverbreide centralisatie van data.

Ten derde is het duidelijk geworden dat bedrijven de toekomst van de wetgeving moeten begrijpen om grote fouten in het ontwerp van datacenters te voorkomen. Ondernemingen die willen uitbreiden naar de Europese markt moeten bijzonder goed zijn afgestemd op deze nieuwe zakelijke noodzaak. De Europese Unie (EU) heeft bijvoorbeeld een gezamenlijke campagne voor de 'groene digitale sector' gelanceerd om duurzaamheid te bevorderen in een datacenterindustrie die al goed is voor 2,7 procent van de elektriciteitsvraag van de EU – en die naar verwachting de energievraag verder zal doen toenemen met 28 procent tegen 2030.

EU-onderzoek, een formele gedragscode voor energie-efficiëntie van datacenters, criteria voor groene overheidsopdrachten, de richtlijn energie-efficiëntie uit 2021, de verordening inzake ecologisch ontwerp voor servers en producten voor gegevensopslag zijn allemaal ontworpen om de risico's van slechte duurzaamheidspraktijken te benadrukken en Europese exploitanten naar duurzame praktijken.

De impact van gegevenszwaartekracht verminderen

Verandering kan niet snel genoeg komen, gezien de toenemende vraag naar infrastructuur als gevolg van datazwaartekracht, waarvan de Data Gravity Index van Digital Realty heeft voorspeld dat deze tot 2024 wereldwijd met 144 procent zal toenemen.

De effecten van datazwaartekracht zullen vooral uitgesproken zijn in Europese markten zoals Duitsland, Frankrijk en het VK. Hun status als centra voor financiële dienstverlening, banken en verzekeringen heeft hen tot een magneet gemaakt voor steeds grotere hoeveelheden gegevens.

Voor multinationals die hun datagestuurde strategieën blijven uitbreiden, wordt de situatie alleen maar ingewikkelder. Uit onze recente Global Data Insights Survey bleek dat 93 procent van de bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljard dollar in de komende twee jaar nieuwe zakelijke points of presence zal toevoegen – waaronder 71 procent die ten minste zes nieuwe points of presence zal toevoegen, en 21 procent dat zal meer dan 10 toevoegen.

Bron: Digital Realty Global Data Insights-enquête

Volgens het onderzoek houdt 57 procent van de Noord-Amerikaanse bedrijven en 40 procent van de APAC-bedrijven hun gegevens sterk of enigszins gedecentraliseerd. lijn met de steeds strenger wordende vereisten van lokaal bestuur.

Het decentraliseren van gegevensbeheer verbetert ook de prestaties en vermindert de latentie, waardoor de klantervaring wordt verbeterd. Tegelijkertijd vergemakkelijkt het de oprichting van verbonden gegevensgemeenschappen, die afhankelijk zijn van snelle, veilige connectiviteit tussen belangrijke technologiepartners, cloudserviceproviders en klanten die samenwerken en worden ondersteund door een gemeenschappelijke gegevensopslag.

In de huidige wereldwijd gedistribueerde bedrijfsomgeving biedt de drang naar decentralisatie ook nieuwe kansen voor multinationals om te profiteren van de investeringen van lokale operators op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid. Een datacenterplatform zoals PlatformDIGITAL® van Digital Realty, dat centra voor gegevensuitwisseling mogelijk maakt, kan bedrijven bijvoorbeeld in staat stellen een op duurzaamheid gericht ecosysteem te creëren met andere partnerbedrijven binnen de verbonden datagemeenschap.

Profiteren van wereldwijde best practices

Zonder een duidelijk duurzaamheidsplan lopen de kosten van het beheer van zoveel gegevens uit de hand. Dit wordt een probleem voor bedrijven die moeite hebben om de kosten en de CO2-voetafdruk van hun groeiende dataactiviteiten te beheersen.

De vorderingen van de EU bij het bevorderen van duurzame activiteiten en bedrijfspraktijken zijn een baken voor Noord-Amerikaanse en Azië-Pacific-bedrijven die gegevens in de regio willen of moeten beheren.

De EU biedt ook belangrijke richtlijnen voor bedrijven die hun rol in de circulaire economie willen versterken. Dit is steeds belangrijker geworden voor het ondersteunen van duurzaamheidsdoelstellingen, aangezien datacenterexploitanten nauwkeuriger dan ooit kijken naar hun strategieën voor het kopen, onderhouden, hergebruiken en upgraden van kernapparatuur.

Europese landen zijn wereldleiders in de ontwikkeling van groene energiebronnen, met 54 procent van de stroom in Zweden afkomstig uit hernieuwbare bronnen en Denemarken is de wereldleider in zonne- en windenergie (1) adoptie The Green Future Index 2022 rangschikt 16 Europese landen onder de 20 groenste landen.

EU- en nationale richtlijnen kunnen helpen de algehele afhankelijkheid van uw organisatie van CO2-intensieve datacenteractiviteiten te verminderen. Ze kunnen ook doelstellingen op het gebied van milieu, duurzaamheid en bestuur (ESG) ondersteunen, zoals gegevenslokalisatie en de strikte privacycontroles van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU.

Een partner vinden met de juiste duurzaamheidsreferenties

De sleutel tot het benutten van deze voordelen is om samen te werken met een Europese datacenterexploitant met de referenties, schaal en staat van dienst op het gebied van duurzame praktijken die nodig zijn om aan ESG-vereisten te voldoen.

Bij Digital Realty werken we al lang aan het toepassen van duurzame praktijken op onze PlatformDIGITAL-infrastructuur - die meer dan 300 datacenters in 26 landen omvat, waaronder 15 in Europa en verbonden datagemeenschappen die meer dan 700 partners verenigen.

In feite zagen we voor het eerst de tekenen rond 2012, toen we voor het eerst begonnen met het opnemen van kenmerken als energie-efficiëntie, schone energie en geen of extreem laag waterverbruik in onze datacenterontwerpen, in overeenstemming met de EU-gedragscode voor data energiezuinigheid centrum. Een initiatief waarbij we sinds 2008 belanghebbende zijn en sindsdien een belangrijke rol hebben gespeeld bij het schrijven en bijwerken van de best practices, op dezelfde manier waarop we betrokken raakten bij wereldwijde organisaties zoals The Green Grid.

Tegenwoordig omvatten onze initiatieven een formeel milieuduurzaamheidsbeleid, een gedragscode voor leveranciers en certificeringen voor schone energie.

100 procent van de elektriciteit die wordt gebruikt in onze Europese datacenters is gekoppeld aan hernieuwbare energie. Onze Franse campussen zijn klimaatneutraal voor Scope 1- en Scope 2-emissies.

Door een samenwerking met Vertiv Network Power hebben we ons energieverbruik voor het koelen van onze datacenters drastisch verminderd door conventionele DX-koelsystemen te vervangen door een gepompt koelmiddelsysteem en waar mogelijk voor traditionele gekoeld waterkoeling en voor Turbocor-chillers in combinatie met vrije koeling-mogelijkheden . Dit heeft ook het waterverbruik in onze datacenters drastisch verminderd.

Innovatieve oplossingen zoals onze bekroonde Marseille River Cooling-oplossing bieden tot 30 keer meer energie-efficiëntie dan traditionele koelsystemen. Innovatieve watervoerende lagen versterken ook onze milieureferenties in Amsterdam, Zwitserland en Marseille.

Onze toewijding aan duurzame bedrijfsvoering drijft ons ertoe om nieuwe manieren te blijven vinden om de ecologische voetafdruk van onze uitgebreide activiteiten in Europa en de rest van de wereld te verkleinen.

We blijven samenwerken met andere leiders op het gebied van duurzaamheid om niet alleen onze toewijding aan duurzaamheid te vergroten, maar ook om lessen te delen met partners en klanten die zich op dezelfde manier inzetten voor het verbeteren van de duurzaamheid van hun gegevensbeheeractiviteiten.

Als u wilt uitbreiden naar Europese markten – of gewoon uw gegevens wilt decentraliseren in overeenstemming met de steeds vaker voorkomende praktijk – valt er veel te waarderen over de duurzaamheidssuccessen van het continent. En door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel, kunnen we uw bedrijf helpen om de toenemende data-zwaartekracht te beheren, met oplossingen die niet duur zijn.

Meer weten? Download ons e-boek, Uw data-first gids voor uitbreiding naar Europa.
Tags