search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Voorspellingen voor 2020: datacenters spelen een cruciale rol bij bedrijfstransformatie

Chris Sharp, CTO
19 december 2019


Het is moeilijk te geloven dat 2020 er al aan zit te komen. Vorig jaar leunden organisaties sterker op datacenterexperts voor een scala aan ervaring en expertise - zozeer zelfs dat de branche groei doormaakte op gebieden als koelingsmogelijkheden en multi-cloudmigratie naar hybride cloud en gecentraliseerde edge. 2020 ziet er al uit als een even opwindend en dramatisch jaar voor verandering. We zullen zien hoe bedrijven hun toewijding aan duurzaamheid verdiepen, cyber- en fysieke beveiliging samenbrengen om datacenters te beschermen, verder investeren in edge-mogelijkheden en nog veel meer.

Hoewel we niet precies kunnen weten wat ons het komende jaar te wachten staat, is één ding zeker: datacenters zullen in 2020 en daarna een cruciale rol blijven spelen bij het mogelijk maken van bedrijfstransformatiestrategieën. Bij het overwegen van hoe dit zich afspeelt, brengen de volgende zes voorspellingen alles samen:

1. Datazwaartekracht wordt de verborgen barrière voor digitale transformatie

Gegevens worden gegenereerd in een tempo dat veel ondernemingen niet kunnen bijbenen. Naast deze complexiteit hebben ondernemingen te maken met gegevens - zowel nuttige als onbruikbare - van meerdere locaties die moeilijk te verplaatsen en effectief te gebruiken zijn. Dit stelt ondernemingen voor een 'data-zwaartekracht'-probleem dat de voortgang van initiatieven op het gebied van digitale transformatie zal belemmeren. In 2020 zullen we zien dat bedrijven de datazwaartekracht aanpakken door hun applicaties dichter bij databronnen te brengen in plaats van resources naar een centrale locatie te transporteren. Door dataverkeer, analyse en beheer te lokaliseren, kunnen ondernemingen hun data effectiever beheren en hun digitale activiteiten opschalen.

2. Bedrijven zullen naar hun toeleveringsketens kijken om duurzaamheid te stimuleren

Met de recente bosbranden in de Californische en Amazone-regenwouden en de toename van klimaatactivisme, begrijpen individuen en bedrijven dat duurzaamheid meer is dan alleen een 'leuk om te hebben'; ze zijn eerder zowel financieel als sociaal noodzakelijk. Uit een recent onderzoek bleek dat 70 procent van de respondenten eerder koos voor werken bij een bedrijf met een sterke milieuagenda. In combinatie daarmee vormen millennials en Gen Zers, twee overweldigend doelgerichte generaties die geven om waar hun werkgevers voor staan, het grootste deel van het personeelsbestand van vandaag. In 2020 zullen door duurzaamheid gedreven bedrijven veel belang hechten aan de duurzaamheid van de toeleveringsketen - het selecteren van verantwoordelijke leveranciers en het motiveren van huidige partners om duurzame bedrijfspraktijken te rapporteren en te verbeteren. Om aan de vraag van zowel de markt als de werknemers te voldoen, zullen in 2020 meer bedrijven investeren in duurzaam ondernemen. En met name datacenters zullen op de voorgrond treden, aangezien klanten providers vragen om meer afhankelijk te zijn van hernieuwbare energiebronnen om hun activiteiten van brandstof te voorzien.

3. IT-strategieën zullen verschuiven naar het creëren van datacentra in de nabijheid van de edge

De acceptatie van de cloud groeit snel, maar de acceptatie door de markt voor de netwerkrand bevindt zich nog in de kinderschoenen. Digitale transformatie vereist dat IT-architecturen aan de rand worden geplaatst, waardoor middelen dichter bij de eindgebruiker komen. Om netwerkactiva vrij te maken voor missiekritieke taken, zullen ondernemingen in 2020 investeren in het creëren van datacentra dichter bij de edge. We zullen zien dat ondernemingen grotere investeringen gaan doen in het verkleinen van de afstand tussen computerresources en de edge om de schaalbaarheid, efficiëntie en kostenbesparingen te verbeteren.

4. Fysiek en cyber zullen samenkomen om datacenters te beschermen

Fysieke beveiliging is al lang een steunpilaar in beveiligingsstrategieën voor datacenters. Ondernemingen investeren nu zwaar in cyberbeveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat hun systemen geen extra risico's lopen. In 2020 en daarna zullen datacenters fysieke en cyberbeveiliging beginnen te convergeren naarmate geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning worden ingezet om afwijkingen in zowel fysieke als cyberbeveiliging op te sporen en herstelprocessen te versterken. Naarmate deze technologieën volwassener worden, zullen ze het beveiligingsparadigma verschuiven van 'opsporen en reageren' naar 'voorkomen en tegengaan'.

5. De edge zal een katalysator zijn voor de volgende grote verschuiving in technologie

Edge computing is al een van de grootste trends op het gebied van netwerken en IT-infrastructuurruimten. In 2020 zullen we zien dat vooruitgang in SDN, 5G en andere netwerktechnologieën de rol van edge computing voor de onderneming - en voor eindgebruikers - zal blijven hervormen. We zullen zien dat meer bedrijven hun componenten, gegevens en services uit een gecentraliseerde kern verwijderen en dichter bij de edge plaatsen, zodat activa kunnen worden gepositioneerd waar ze het meest nodig zijn. Bedrijven zullen centra voor gegevensuitwisseling creëren die zich tussen de kern en de rand bevinden om verminderde latentie, verbeterde netwerkveerkracht en verhoogde efficiëntie mogelijk te maken. We voorspellen dat de voorsprong een belangrijke katalysator zal worden voor een van de grootste technologische verschuivingen van het decennium, waardoor AI, robotica, zelfrijdende auto's en andere opkomende technologieën bedrijven opnieuw vorm kunnen geven.

6. Wereldwijde organisaties zullen hun focus verleggen om oplossingen te bieden die zijn toegesneden op individuele bedrijfsbehoeften

De digitale economie heeft de manier veranderd waarop ondernemingen waarde creëren en leveren voor hun klanten. In 2020 en daarna zullen ondernemingen succesvol zijn als ze on-demand werken, aangevuld met realtime informatie om klanten en hun behoeften te bedienen. Infrastructuren van de toekomst zullen niet worden ontworpen op basis van bestaande topologieën, ze zullen worden ingezet met geschikte voetafdrukken die zijn afgestemd op unieke bedrijfsbehoeften die digitale ecosystemen met elkaar verbinden en bedrijfstransformatie mogelijk maken.

Tags