search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Hyperscale datacenters bouwen in opkomende markten

Martin Antunez, directeur verkooptechniek

5 maart 2019

Met de opkomst van cloudproviders - en hun grote wereldwijde voetafdruk - hebben bedrijven traditionele toegewijde datacenters verlaten. De behoefte aan datacenters is niet verminderd, maar volledig veranderd . Hybride cloud-, colocatie- en hyperscale datacenteroplossingen lopen nu voorop in de digitale infrastructuur.

Bij deze verschuiving draait alles om nut. Hoewel het onderhoud van een speciaal datacenter uitgebreide gespecialiseerde kennis en apparatuur vereist, evenals middelen, bieden externe providers handige pay-as-you-go, platformneutrale cloud computing as a service die omhoog of omlaag kan worden geschaald en kan worden verspreid over geografieën.

De vraag naar gegevens stijgt dramatisch. Het nut van die gegevens is verweven met de zakelijke doelstellingen van degenen die ze maken en gebruiken. En hyperscale datacenters worden nog belangrijker.

Datastuurprogramma's in een hogere versnelling

Hoewel dit gebruik van cloudservices van derden aanvankelijk voornamelijk werd geïmplementeerd door grote multinationale en met name digitaal gerichte operaties, is het nu gemeengoed voor organisaties van alle soorten en maten. Enkele van de belangrijkste aanjagers van cloudservices zijn opkomende datagestuurde technologieën zoals AI, IoT, virtual en augmented reality en autonome voertuigen.

Nu cloudservices voor steeds diversere doeleinden worden gebruikt, is het belangrijk dat organisaties een oplossing hebben die flexibel genoeg is om aan een breed scala aan behoeften te voldoen. Dat is de reden waarom veel bedrijven tegenwoordig een vorm van hybride cloudoplossing implementeren. Door gebruik te maken van zowel private als publieke clouds, stellen hybride oplossingen bedrijven in staat om hun werklast in de cloud te laten groeien naarmate hun zakelijke behoeften groeien, terwijl ze ervoor zorgen dat hun meest gevoelige gegevens en applicaties op privéservers kunnen blijven.

Waarom Hyperscale?

Hyperscale datacenters zijn het logische antwoord op de explosieve vraag naar clouddiensten en hybride oplossingen in het bijzonder. Dit zijn grote installaties: gemiddeld zo groot als een voetbalveld, met elk zo'n 20 MW aan vermogen. Naar verwachting zullen er tegen 2020 wereldwijd meer dan 500 hyperscale datacenterfaciliteiten zijn. Op dat moment zullen deze faciliteiten naar verwachting 68% van alle datacenterverwerkingskracht bevatten en 57% van de gegevens die in alle datacenters wereldwijd zijn opgeslagen.

Nu de afhankelijkheid van hyperscale datacenterfaciliteiten toeneemt, investeren datacenterproviders zoals Digital Realty in hoog tempo in nieuwe projecten. Maar wat is een goede locatie voor een hyperscale faciliteit? Er zijn een paar belangrijke overwegingen waar providers naar op zoek zijn. Een groot stuk land en gemakkelijke toegang tot glasvezel zijn cruciaal, evenals het vermogen om zowel onze klanten als onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen te ondersteunen. Vanaf september 2018 heeft 65% van onze top 20 klanten doelen op het gebied van hernieuwbare energie, waarbij 45% streeft naar 100% gebruik van hernieuwbare energie. Lees meer over de toonaangevende duurzaamheidsinitiatieven van Digital Realty.

Locatie, locatie, locatie in opkomende markten.

Dat wil zeggen, wereldwijde locaties. Hoewel de behoefte aan hyperscale datacenters het grootst is in gevestigde metropolen zoals de VS en Europa, is de rest van de wereld bezig met een inhaalslag. Opkomende markten bieden unieke kansen en uitdagingen. Zo is de Latijns-Amerikaanse datacentermarkt de afgelopen jaren gegroeid. Tegen 2023 zal de datacentermarkt in Latijns-Amerika naar verwachting groeien met een CAGR van 11,49% met een omzet van meer dan $1 miljard

Welke overwegingen zijn belangrijk bij het kiezen van een locatie voor een nieuw datacenter? Het kiezen van een locatie begint met de relatie tussen de hyperscale provider en de lokale regelgeving en zakelijke omgeving. Motivatie uit de lokale bronnen is cruciaal om projecten vooruit te helpen, net als toegang tot betaalbaar geprijsde hernieuwbare energie.

Bouwen in opkomende markten

Enkele belangrijke overwegingen voor mogelijke implementaties van hyperscale datacenters in opkomende markten:

  • De kosten van beschikbare glasvezelnetwerken
  • Veiligheidseisen
  • Het vestigingsklimaat en groeipotentieel
  • Arbeidsmiddelen voor alle benodigde roltypen

Vanuit het perspectief van een provider zal het interessant zijn om te zien hoe hyperscalers opkomende markten benaderen en vice versa.

Tags