search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Evolutie van 5G en de impact op datacenterinfrastructuur

Nadia Tufa
29 januari 2019

Naarmate de toekomst van 5G steeds dichterbij komt, staan ​​we op het punt om de volgende technologische revolutie in te gaan, iets meer dan tien jaar na de vorige. En hoewel het downloaden van HD-films in een fractie van de tijd die momenteel nodig is een opwindende sleutelfunctie is, wordt verwacht dat de voorspelde maatschappelijke transformatie die we gaan doormaken veel verder zal gaan dan sneller internet.

Hoeveel telefoonnummers ken jij uit je hoofd? Voor sommigen is het moeilijk voor te stellen dat we vroeger de nummers wisten van iedereen die we regelmatig belden. Voor anderen is het idee om telefoons voor iets anders te gebruiken dan mensen te bellen schokkend.

We leven in onze telefoons

Tegenwoordig hebben de iPhone - en zijn Android-tegenhangers - een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we leven, denken en communiceren. We gebruiken onze smartphones niet alleen om bijna elk aspect van ons leven te beheren, maar ze worden zelfs gebruikt om levens te redden door gezondheidsproblemen op te sporen, zoals een onregelmatige hartslag. Het is geen wonder dat we eraan vastgekleefd zijn alsof ze een aanhangsel van ons lichaam zijn als je bedenkt hoeveel we van hen afhankelijk zijn. Er is een groeiend besef en bezorgdheid dat we te afhankelijk en verslaafd zijn aan onze telefoons. We gebruiken onze telefoons zelfs om ons te vertellen hoeveel we ze gebruiken en leggen beperkingen op aan hoeveel tijd we in bepaalde verslavende apps doorbrengen, vooral die met de tijdverslindende oneindige scroll.

5G heeft echter het potentieel om deze telefoon te veranderen en ons los te koppelen van onze schermen door meer natuurlijke interacties met technologie te integreren. We beginnen al enkele potentiële voordelen te zien van een 5G-wereld met meer spraak- en gebarenopdrachten, zoals Alexa, Google Home en Siri, ingebouwd in onze apparaten. Maar om met succes een volledig naadloos en onzichtbaar netwerk te creëren dat alle apparaten en interacties met die apparaten draadloos verbindt, moeten gegevens worden overgedragen, opgeslagen en verwerkt met hoge snelheden die niet alleen snel zijn, maar ook consistent en uiterst betrouwbaar.

Wat is 5G?

5G is de volgende evolutie of "generatie" van draadloos mobiel netwerk na 4G LTE. Naar verwachting zal 5G in 2020 commercieel beschikbaar komen, hoewel het hoogstwaarschijnlijk enkele jaren zal duren voordat we het volledige spectrum van 5G-diensten in het hele land gaan zien.

De effecten van 5G op de datacenterinfrastructuur

Dus hoe zal 5G de infrastructuur beïnvloeden die nodig is om deze technologische vooruitgang te realiseren? Verbindingen worden bepaald door de capaciteit, of bandbreedte, van hoeveel informatie en gegevens via glasvezel met bijna de snelheid van het licht kunnen reizen. Met naar verwachting meer dan 75 miljard apparaten die tegen 2025 met internet zullen zijn verbonden, zullen er aanzienlijk meer gegevens worden gecreëerd, wat betekent dat we aanzienlijk meer capaciteit nodig hebben om die gegevens betrouwbaar en consistent te verzenden. En als het om 5G-toepassingen gaat, zijn consistentie en betrouwbaarheid net zo belangrijk als snelheid.

Als je zou vragen hoe lang het zou duren om 50 liter water aan je te leveren, zou ik moeten nadenken over: hoe ver ben ik verwijderd van de waterbron? hoe breed is de slang? hoeveel constante druk wordt er uitgeoefend om het water weg te pompen? Dat is hoe we moeten nadenken over enkele manieren waarop de huidige en toekomstige netwerkinfrastructuur zal evolueren om 5G-vorderingen te ondersteunen.

~
Rick Moore , Directeur Cloud Services
Leven of dood: belang van snelheid en consistentie

Stel je voor dat een chirurg op afstand een operatie kan uitvoeren via robotarmen. Netwerksnelheid is nodig om ervoor te zorgen dat elke beweging die de chirurg maakt in realtime wordt uitgevoerd. Maar misschien nog belangrijker dan snelheid in dit scenario is de eliminatie van jitter, die de dunne lijn tussen leven en dood zou kunnen vertegenwoordigen.

Hoe 'jitter' te elimineren

Dezelfde denkwijze kan worden toegepast op een aantal scenario's, zoals autonome voertuigen of bijvoorbeeld een brandweerman die branden op afstand kan blussen. Te laat op de rem trappen of een vertraging ervaren in de levering van kritieke watertoevoer zal meer significante resultaten opleveren dan wachten tot een film buffert op uw smartphone. Daarom zullen bepaalde gegevens op een speciaal netwerk moeten staan, weg van congestie door andere applicaties. Hoewel entertainmentstreamingbedrijven het zich niet kunnen veroorloven om de gebruikerservaring, het vertrouwen en de loyaliteit in gevaar te brengen met een inconsistente en trage netwerksnelheid, zullen er regels moeten worden geïmplementeerd die meer belang hechten aan toepassingen die van invloed zijn op iemands gezondheid en/of veiligheid.

5G aan de rand

Edge computing speelt ook een belangrijke rol bij 5G. Logischerwijs geldt dat hoe dichter de gegevens zijn bij de plek waar ze worden verwerkt, hoe sneller het verzenden en berekenen van die gegevens zal zijn. We beginnen nu al meer nadruk te zien op gelokaliseerde, gedistribueerde rekenkracht om bedrijfskritische applicaties met lagere latentie en hogere veerkracht te ondersteunen. Er zal echter altijd behoefte zijn aan een gecentraliseerde kern als kloppend hart van elke IT-omgeving. Zelfs de meest geavanceerde microdatacenters zullen immers niet in staat zijn om alle taken uitsluitend aan de edge uit te voeren. En met de vooruitgang die we de komende jaren van 5G zullen zien, zullen netwerkarchitecturen sneller en robuuster worden, waardoor de edge effectief naar de kern wordt gebracht en uiteindelijk de behoefte aan krachtige edge computing wordt gedempt.

De toekomst van 5G

Hoewel we weten dat 5G de onzichtbare stof zal worden die op een dag alle apparaten en applicaties draadloos met elkaar verbindt, is het moeilijk te voorspellen hoe een 5G-toekomst er precies uit zal zien. Maar wat zeker is, is dat de hoeveelheid data die zal worden gecreëerd de komende jaren aanzienlijk zal toenemen en dat er daarom meer capaciteit met betrouwbare, consistente en vrijwel onmiddellijke snelheid nodig zal zijn om een ​​5G-toekomst van stroom te voorzien.