search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

5 SDN-voordelen voor datacenters

Donough Roche
10 maart 2015

Er was een bekend essay van durfkapitalist Marc Andreessen gepubliceerd in The Wall Street Journal in 2011 waarin hij beweerde dat software "de wereld opeet".

Het is een nuttig en kleurrijk beeld en geeft een idee van de mate waarin software technologie beïnvloedt.

Terwijl het essay van Andreessen zich voornamelijk richtte op startups in Silicon Valley, blijft software invloed hebben op bedrijven over de hele linie en over de hele wereld. Naast zijn rol in consumentgerichte toepassingen en diensten, is de software achter de schermen hard aan het werk en heeft zelfs invloed op de manier waarop datacenters werken.

Laten we beginnen met virtualisatie. Virtualisatie was een grote verandering voor exploitanten van datacenters, omdat het serverprovisioning automatiseerde en stroomlijnde. Virtualisatie heeft de netwerk- en opslaginfrastructuur echter niet echt gemoderniseerd voor de volgende golf van zakelijke uitdagingen die voortkomen uit technologieën zoals cloud computing. Virtualisatie is volledig gericht op computer-/serverwerklast en houdt zich niet bezig met het virtualiseren van netwerken of opslag. Volledig geïmplementeerde virtualisatie (virtuele machines of VM's) heeft de traditionele netwerk- of opslagstrategieën niet veranderd.

Betreed softwaregedefinieerde netwerken (SDN), een concept dat de flexibiliteit en zuinigheid van software naar datacenterhardware brengt.

SDN in het datacenter: duurzame ondersteuning voor de toepassingen van morgen

SDN is in wezen een manier om een ​​netwerk programmeerbaar te maken door de besturing los te koppelen van de onderliggende hardware en deze in plaats daarvan toe te wijzen aan een op software gebaseerde controller. Daartoe zijn protocollen zoals OpenFlow cruciaal geweest in de evolutie van SDN, omdat het open standaarden zijn die niet gebonden zijn aan een bepaalde uitrusting of leverancier.

Een netwerk dat is ontworpen voor SDN kan daarom zowel flexibel als leveranciersonafhankelijk zijn, wat zowel datacenteroperators, netwerkoperators, klanten als eindgebruikers ten goede komt. Met SDN is het bijwerken van een beleid of het optimaliseren voor een bepaalde toepassing een kwestie van het programmeren van de software, in plaats van een nieuw apparaat te kopen of te worstelen met een eigen fysieke interface 1 .

Wat zijn SDN-voordelen? Stelt u zich de soorten applicaties voor die pas de afgelopen jaren levensvatbaar zijn geworden, zoals high-definition (HD) video- en audiostreaming en cloudgebaseerde productiviteitssuites. Deze oplossingen hebben een hoge bandbreedte en zijn dynamisch, wat betekent dat ze soms grote hoeveelheden resources nodig hebben die traditionele, statische netwerken niet op betrouwbare wijze kunnen leveren.

Meer specifiek zijn hier vijf belangrijke voordelen die SDN biedt in het datacenter:
  1. Omgaan met big data: Organisaties kammen graag door grote datasets met behulp van parallelle verwerking, maar daarvoor is veel bandbreedte nodig. SDN kan helpen door doorvoer en connectiviteit effectiever te beheren
  2. Ondersteuning van cloudgebaseerd verkeer: de opkomst van de cloud is een van de grootste trends in IT en telecom. Cloud is gebaseerd op het idee van on-demand capaciteit en selfservice, die SDN dynamisch kan leveren op basis van vraag en beschikbaarheid van resources binnen het datacenter
  3. Beheer van verkeer naar veel IP-adressen en virtuele machines: SDN maakt dynamische routeringstabellen mogelijk, zodat routeringsprioritering kan worden bereikt op basis van real-time netwerkfeedback, waardoor het beheer van virtuele machines eenvoudiger wordt 2
  4. Infrastructuur schaalbaar en flexibel maken: met behulp van SDN kunnen apparaten gemakkelijker aan het netwerk worden toegevoegd, waardoor het risico op serviceonderbreking wordt verkleind. Tegelijkertijd past SDN beter bij de parallelle verwerking en het algemene ontwerp van gevirtualiseerde netwerken
  5. Beleid en beveiliging beheren: SDN kan worden gebruikt om het beveiligingsbeleid efficiënter en effectiever door het hele netwerk te verspreiden, inclusief firewall-apparaten en andere essentiële elementen

Met deze voordelen in het achterhoofd is het logisch dat SDN in het datacenter aan populariteit wint. Een recent rapport van SNS Research schat dat de markt voor SDN, Network Functions Virtualization (een zich ontwikkelende technologie gericht op het virtualiseren van componenten in het netwerk van een serviceprovider) en netwerkvirtualisatie in 2015 goed zal zijn voor $ 10 miljard aan inkomsten, met een verwachte samengestelde jaarlijkse groei. van 37% in de komende 6 jaar. Deze schatting combineert alle soorten SDN, inclusief datacenters, bedrijfs-IT en netwerkvirtualisatie van serviceproviders.

Ik hoop dat deze gedachten over SDN nuttig zijn bij het nadenken over uw datacenterstrategie. Natuurlijk staan ​​wij bij Digital Realty klaar om u te helpen bij het ontwerpen, ontwikkelen en leveren van datacenteroplossingen die wendbaar, flexibel en aanpasbaar zijn aan de evolutie van uw IT-strategie, of deze nu SDN omvat of niet.

1. https://www.opennetworking.org/sdn-resources/sdn-definition
2. https://www.datacenterknowledge.com/archives/2013/07/26/7-software-defined-networking-considerations/
Tags