Brandon Tikalsky, Directeur, Cloud- en netwerkarchitectuur
May 9, 2018

Kunstmatige intelligentie (AI) en lerende machines zijn twee van de technologische innovaties die de meeste koppen halen en het gesprek domineren tussen techneuten, amateurs en professionals. En terecht. Deze technologieën vertegenwoordigen ontelbare spannende mogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven. Naast de bekendere smart home- en autonome voertuigtoepassingen, zal misschien de AI-use case die de grootste impact op ondernemingen zal hebben, plaatsvinden in het datacenter.

Nu de cyberbeveiligingsproblemen toenemen en de aanvallen toenemen, is de potentiële impact van AI op de beveiliging van datacenters aanzienlijk.. Laten we enkele redenen hiervoor bekijken:

AI heeft de potentie om bedreigingen te herkennen die anders misschien worden gemist. Helaas is het beveiligingslandschap van vandaag bezaaid met foute dingen en verschijnen er voortdurend nieuwe bedreigingen. Systemen ondersteund door AI kunnen onmiddellijk indicaties van ernstige bedreigingen in de bergen gegevens opsporen en patronen van veel factoren zien. AI kan ook forensische gegevens verzamelen en analyseren, code scannen op kwetsbaarheden of fouten en historische gegevens gebruiken om automatische aanpassingen aan veranderende omgevingen te regelen.

Het bord van beveiligers is meestal al overvol. AI kan niet alleen bedreigingen herkennen die anders onopgemerkt zouden kunnen blijven, ook heeft AI de mogelijkheid om de drukke taak van beveiligers te verlichten en te verbeteren. Het is eenvoudig te begrijpen hoezeer het leven van beveiligers is veranderd met de torenhoge hoeveelheid gegevens die nu zowel fysiek als virtueel wordt gecreëerd. De mogelijkheid van AI om grote hoeveelheden gegevens te verwerken, zal van onschatbare waarde zijn voor beveiligers in de toekomst.

AI kan ook helpen de hardwareprestaties te verbeteren. Hoewel beveiliging het meest voor de hand liggende en directe gebied blijft waar AI een merkbare invloed kan hebben, zien exploitanten ook het potentieel ervan voor verbetering van de hardwareprestaties. Of het nu gaat om het meten van serverwarmte om potentiële problemen te herkennen of monitoren van back-upgeneratoren om het risico van uitval te verminderen, AI helpt faciliteiten slimmer te werken. Bedrijven en datacenterexploitanten kunnen een willekeurig aantal operationele sensoren en gegevens invoeren in een AI-systeem om de datacenters gaandeweg te optimaliseren wat betreft stroomefficiëntie en -prestaties.

Er is een enorm vertrouwen dat KI een waardevolle, zo niet onmisbare cyberbeveiligingstool kan en zal zijn. Volgens een recent onderzoek meent 99% van de Amerikaanse respondenten dat AI de cyberbeveiliging van hun organisatie zou kunnen verbeteren. En 87% zegt volgens het rapport AI als onderdeel van de cyberbeveiligingsstrategie te gebruiken. Tegelijkertijd zei {[# 0]}% dat van mening te zijn dat binnen de komende drie jaar hun bedrijf zonder AI niet meer in staat te zijn digitaal kapitaal te beschermen.

Hoewel de use cases voor AI in het datacenter nog steeds aan het ontstaan zijn, is het duidelijk dat beveiliging uiteindelijk een van de belangrijkste toepassingen zal zijn. Het zal fascinerend zijn om te zien hoe deze trend zich verder ontwikkelt later in 2018.

Naar boven
Neem contact met ons op