search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Groene datacenters zijn essentieel voor het succes van ondernemingen

20 februari 2020

Groene datacenters zijn essentieel voor het succes van een onderneming

Van 's werelds grootste bedrijven tot kleinere ondernemingen, duurzame praktijken en zorg voor het milieu worden de kern van de bedrijfsstrategie van ondernemingen. Sterker nog, duurzaamheid – ooit gezien als een vooruitstrevend concurrentievoordeel – is uitgegroeid tot een noodzaak in de wereldeconomie.

Met de snelle groei van de digitale economie groeit de vraag naar de datacenters die deze letterlijk aandrijven, in een stroomversnelling. Als ze als gebouwklasse worden beschouwd, behoren datacenters tot de grootste stroomverbruikers. Het is voor ondernemingen belangrijker dan ooit om alternatieve energieoplossingen te zoeken voor hun datacenterinfrastructuur.

Een krachtige sprong maken

Dus hoe kan uw organisatie evolueren naar meer duurzame praktijken? Hoewel er veel manieren zijn om de CO2-voetafdruk en het energieverbruik te verminderen, is een van de meest effectieve strategieën het betrekken van hernieuwbare energie in uw datacenters.

Stijgende vermogenseisen

De steeds voortschrijdende technologie maakt de toename van gegevenscreatie mogelijk. Bij deze verhogingen treedt een domino-effect op.

Deze toename in datacreatie wordt gedreven door de snelle groei van de data die we elke dag creëren en opslaan. IDC voorspelt dat wereldwijde gegevens tegen 2025 zullen groeien tot een verbazingwekkende 163 zettabytes, wat overeenkomt met het 489 miljoen keer bekijken van de volledige Netflix-catalogus.

Hoewel inspanningen om de energie-efficiëntie van datacenters te verbeteren, zoals upgrades van koelsystemen, uitbreiding van de bedrijfsparameters van datahallen en optimalisatie van de luchtstroom door gebruik te maken van slimme sensoren en bedieningselementen, een belangrijk aandachtsgebied blijven, streven organisaties ook naar aanzienlijke duurzaamheid winst door over te stappen op schone energie.

Nu er steeds meer gegevens worden vastgelegd, berekend en opgeslagen, zoeken bedrijven naar manieren om de groeiende milieu-impact van hun datacenters te compenseren. Velen bouwen groen-gecertificeerde datacenters, maar de grootste impact komt van de inkoop van hernieuwbare energie om deze faciliteiten met een hoog energieverbruik van stroom te voorzien. Een aantal toonaangevende internationale bedrijven eisen ook steeds luider dat hun datacenterleveranciers hernieuwbare energie gebruiken voor het energieverbruik van hun datacenter.

Uw bedrijf van stroom voorzien met hernieuwbare energie

Aangezien gegevens abstract en vormloos kunnen lijken, is het misschien vreemd om te denken dat ze een ecologische voetafdruk hebben. Maar gegevens hebben een fysieke vorm omdat ze zich in fysieke gebouwen bevinden, zoals datacenters. Datacenters behoren tot de grootste stroomverbruikers. Alleen al in de VS verbruiken datacenters meer dan 70 miljard kilowattuur elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 2% van al het elektriciteitsverbruik in de VS. Dus overstappen naar een duurzame exploitatie van uw datacenter kan een broodnodige, positieve impact hebben op de omgeving.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie wordt verkregen uit bronnen zoals de zon (zonne-energie), wind, de beweging van water (waterkracht), biobrandstoffen (brandstof afgeleid van organisch materiaal) en geothermische activiteit. Met andere woorden, hernieuwbare energie is afkomstig van bronnen die bij gebruik niet uitgeput raken en geen koolstofemissies uitstoten die schadelijk zijn voor de atmosfeer van de aarde.

Het "bruine" alternatief is energie afkomstig van fossiele brandstoffen die koolstof uitstoten, zoals aardgas, steenkool en olie. In het grijze gebied bevinden zich technologieën zoals kernenergie, die doorgaans als "koolstofvrij" wordt beschouwd maar niet hernieuwbaar is en extra milieuproblemen met zich mee kan brengen in verband met de verwijdering van radioactief afval.

Er is meer vraag naar hernieuwbare energiebronnen [dan hun bruine en grijze alternatieven] en ze worden steeds betaalbaarder. Bovendien vergroten technologische ontwikkelingen hun beschikbaarheid voor aankoop. Het International Energy Agency (IEA) meldt dat "hernieuwbare energiebronnen tot 2040 goed zijn voor tweederde van de wereldwijde investeringen in energiecentrales, aangezien ze voor veel landen de goedkoopste bron van nieuwe opwekking worden."

Hoe hernieuwbare energie in het datacenter uw onderneming helpt

Het implementeren van groene praktijken in uw datacenter komt niet alleen de planeet ten goede, maar is ook goed voor het bedrijfsleven. Volgens AFCOM's State of the Data Center Industry-rapport uit 2018 heeft ongeveer 42% van de respondenten het komende jaar hernieuwbare energie of is van plan dit te gaan doen. En 60% van die respondenten gaf aan dat deze nieuwe hernieuwbare energiebron hen zal helpen de algehele ROI van hun datacenter te verlagen en tegelijkertijd groene initiatieven te realiseren. Door minder niet-hernieuwbare hulpbronnen te gebruiken, worden de totale energiekosten verlaagd.

Het energieverbruik verminderen hoeft niet te betekenen dat de energie-efficiëntie in het gedrang komt. Hernieuwbare energie wordt nu zelfs gezien als een betrouwbare energiebron die kan helpen de Power Usage Efficiency (PUE's) laag te houden. Een lagere PUE betekent dat stroom efficiënter wordt gebruikt, wat zich uiteindelijk vertaalt in een lagere

bedrijfskosten voor u. Vanaf 2018 prijst Google een gemiddelde PUE van 1,12 voor al hun datacenters die voor 100% op hernieuwbare energie draaien. Ter referentie: een PUE van 1 wordt als perfect beschouwd.

Consumenten worden zich steeds meer bewust van en geïnteresseerd in sociale en milieukwesties. Ze vinden de waarden van een bedrijf even belangrijk als verantwoord ondernemen. In de VS geeft 80% van de consumenten om het gebruik van hernieuwbare energie volgens een onderzoek uitgevoerd door het National Duurzame energie Laboratory (NREL). Duurzaamheid wordt niet meer gezien als een nice-to-have initiatief. Integendeel, het wordt een noodzakelijke bedrijfspijler om te gedijen in het concurrentielandschap en om het vertrouwen en de loyaliteit van de consument te winnen. Volgens Deloitte is "energiebeheer een belangrijk onderdeel geworden van het concurrentievermogen."

Groene innovaties in het datacenter

Een verrassende voorspelling voor de toekomst van het energieverbruik van ICT (Informatie- en communicatietechnologie) is dat het elektriciteitsverbruik van datacenters in 2030 aanzienlijk zal toenemen tot 8% van de verwachte wereldwijde vraag. Anderen zijn echter van mening dat met de invoering van meer energie-efficiënte maatregelen het energieverbruik slechts kan groeien tot 3%.

In het afgelopen decennium is er meer een verschuiving geweest naar hyperscale computing. Met hyperscale datacenters kunnen bedrijven enorme hoeveelheden gegevens opslaan en verwerken en kunnen ze energiezuiniger zijn. Ze zijn in staat duizenden servers te huisvesten en eenvoudig op te schalen, terwijl ze een meer kale benadering van het ontwerp hanteren. Het verwijderen van onnodige functies die energie verbruiken, zoals bepaalde verlichtings- en koelapparatuur, helpt de PUE's te verlagen. Een daling van het energieverbruik met 25% wordt geschat als 80% van de servers wordt overgezet naar hyperscale datacenters. Negen toonaangevende bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook waren early adopters van hyperscale en stimuleren de groei ervan.

Het is bewezen dat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) de energie-efficiëntie in het datacenter verbeteren. In 2016 implementeerde Google een AI- en ML-systeem om de koeling van zijn datacenters te beheren en zag een energiebesparing tot 40%. Het AI-systeem was in staat om gegevens met betrekking tot temperaturen, vermogen en pompsnelheden aan te passen en te leren en vervolgens toekomstige temperaturen en drukken in de loop van de tijd te voorspellen. Dit hielp overmatig gebruik van onnodige energie te voorkomen door te leren van patronen uit het verleden.

4 manieren om schone energie op te wekken

Of u nu uw eigen datacenter beheert of samenwerkt met een partner, er zijn vier belangrijke manieren waarop ondernemingen schone energie kunnen betrekken.

De eerste en vaak eenvoudigste benadering is om simpelweg de "groene stroom"-optie van uw plaatselijke nutsbedrijf te selecteren, wanneer een dergelijk programma wordt aangeboden. Nutsbedrijven voldoen aan verplichtingen op het gebied van schone energie door stroom te kopen van projecten voor schone energie en vervolgens namens hun klanten certificaten voor hernieuwbare energie te kopen. Nutsbedrijven vragen een hoge prijs voor dit schone energieproduct, vaak tussen $ 0,01 en $ 0,03 per kilowattuur, wat bijdraagt ​​aan de perceptie dat schone energie duurder is dan hun standaard brandstofmix, die doorgaans voornamelijk bestaat uit "bruine" stroombronnen.

Een alternatief dat door veel bedrijven wordt nagestreefd, is om certificaten voor hernieuwbare energie (ook wel REC's genoemd) te kopen, voornamelijk bij externe aggregators.

Hoewel het geen directe koolstofcompensatie is, kunnen REC's de indirecte emissies van elektriciteitsverbruik helpen verminderen. Elke REC vertegenwoordigt één megawattuur energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Aggregators kopen namens hun klanten REC's van hernieuwbare energiecentrales. Deze aanpak biedt flexibiliteit om het type hernieuwbare energie te specificeren, evenals om REC's aan te schaffen voor faciliteiten die geen lokale groene stroomopties hebben. De prijzen variëren, maar zijn meestal een fractie van de kosten van groene stroomprogramma's.

Organisaties kunnen door derden geverifieerde en gevolgde REC's kopen, in de wetenschap dat het geld uiteindelijk terugvloeit naar de energiecentrales die energie uit schone energiebronnen leveren. Een punt van kritiek op deze benadering is de lage 'additionaliteit', een maatstaf voor de impact van de inspanning om nieuwe capaciteit voor hernieuwbare energie toe te voegen en fossiele brandstoffen te vervangen.

Een derde manier om schone energie in te kopen, is door hernieuwbare energie rechtstreeks bij een ontwikkelaar van een energiecentrale in te kopen. Dit is steeds meer het pad dat wordt gevolgd door technologiebedrijven zoals Apple, Google, Facebook, Microsoft en anderen. Deze stroomaankoopcontracten verplichten de koper om de stroom en REC's geproduceerd door een windmolenpark, zonne-installatie of ander hernieuwbaar project tegen een vaste prijs te kopen, doorgaans voor een periode van 10 tot 25 jaar.

Deze contracten, ook wel stroomafnameovereenkomsten (PPA's) genoemd, bieden een directe "zichtlijn" van de energiekoper naar de producent van schone energie. Deze transacties zijn vaak voor 20 tot 100 megawatt of meer stroomcapaciteit. Kleinere organisaties gebruiken mogelijk niet voldoende energie om een ​​regeling van deze omvang te rechtvaardigen, maar er kunnen ook bronnen beschikbaar zijn om aan hun behoeften te voldoen, waaronder pakketten die de vraag naar kleinere energieblokken over meerdere kopers bundelen, en gemeenschapsprogramma's voor het delen van zonne-energie. Deze contracten bieden de ontwikkelaar ook een stimulans om nieuwe projecten te ontwikkelen om aan de vraag te voldoen.

Bovendien worden virtuele PPA's (VPPA's) steeds prominenter. VPPA's zijn financiële langetermijnovereenkomsten die typisch gestructureerd zijn voor 10-20 jaar. Ze "contracteren voor verschillen tussen de vaste prijzen voor hernieuwbare energie en een groothandelsprijs die op het net wordt verrekend op de hub of het knooppunt."

4. Doe-het-zelf

De vierde route is de meest directe: doe het zelf. Sommige bedrijven kiezen ervoor om duurzame energieoplossingen te bouwen en te exploiteren door zonnepanelen, windturbines of brandstofcellen op biogas te installeren in of nabij hun datacenter. Bedrijven die deze on-site-benadering volgen, betrekken ook vaak schone energie uit sommige of alle andere reeds gepresenteerde opties.

Het ter plaatse bouwen van duurzame opwekking is een minder gebruikelijke tactiek, omdat de schone energie die ter plaatse kan worden opgewekt slechts een klein deel uitmaakt van de totale energiebehoefte van het datacenter.

Steeds meer bedrijven gebruiken een of meer van de vier benaderingen die in dit document worden beschreven om hun datacenters van hernieuwbare energie te voorzien. Elke benadering heeft een mix van voordelen en tekortkomingen voor een bepaald bedrijf, maar met een zorgvuldige studie van de beschikbare opties ontdekken veel bedrijven dat het aandrijven van hun datacenter met schone energie haalbaarder is dan ze eerder dachten.

Waar moet je op letten bij een duurzame datacenteraanbieder?

Gelukkig zijn er veel programma's die de collectieve duurzaamheid bevorderen. Hier is een gedeeltelijke lijst van deze programma's waar u op moet letten bij het kiezen van een duurzame datacenterprovider.

ENERGY STAR-certificering

ENERGY STAR is een gezamenlijk programma van de Environmental Protection Agency (EPA) en het Department of Energy. Het is een vrijwillig programma dat helpt bij het identificeren en bevorderen van energie-efficiëntie in producten, woningen en gebouwen. Zoek naar het label Energy Start Certification of Energy Stat Certified.

Partnerschap Groene Stroom

Het Green Power Partnership is een vrijwillig EPA-programma dat is ontworpen om het gebruik van hernieuwbare elektriciteit in de Verenigde Staten te vergroten en om “groene stroom te gebruiken als een manier om de milieueffecten van conventioneel elektriciteitsgebruik te verminderen. Partners engageren zich om groene stroom te gebruiken voor het geheel of een deel van hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik.”

Groene Certificeringen

LEED, of Leadership in Energy and Environmental Design, is een certificeringsprogramma voor gebouwen en gemeenschappen dat hun ontwerp, constructie, exploitatie en onderhoud begeleidt naar duurzaamheid. Het wordt beheerd door de US Green Building Council.

Kijk ook naar groene certificeringen zoals BREEAM, Green Globes, BCA Green Mark en CEEDA.

De Better Buildings-uitdaging

De Better Buildings Challenge vertegenwoordigt de gezamenlijke inspanning van honderden organisaties uit de publieke en private sector om strategieën te ontwikkelen en te delen om het dilemma van energieverbruik aan te pakken. Deelnemende overheidsinstanties streven naar een cumulatieve vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40% tegen 2025. Meer dan 300 deelnemers uit de particuliere sector hebben 4,2 miljard vierkante meter aan bouwruimte ingeschreven voor het programma.

De inzet voor duurzaamheid van Digital Realty

Digital Realty is de toonaangevende wereldwijde leverancier van datacenteroplossingen met een portfolio van meer dan 210 faciliteiten verspreid over vijf continenten. 2019 was het tweede achtereenvolgende jaar dat Digital Realty de meeste EPA ENERGY STAR-certificeringen heeft behaald van alle Amerikaanse datacenterproviders. Met een langetermijndoelstelling om 100% hernieuwbare energie beschikbaar te maken voor klanten, heeft Digital Realty een groen tarief ondertekend met Portland General Electric (PGE) via hun Green Future Impact-programma voor ongeveer 120 gigawattuur per jaar om onze campusontwikkeling in Hillsboro, Oregon, van stroom te voorzien .

We zijn zeer toegewijd aan het bouwen en exploiteren van groene, energie-efficiënte datacenters die de duurzame initiatieven van uw organisatie mogelijk maken en uiteindelijk onze planeet helpen.

Tags