search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Waarom interconnectiviteit cruciaal is voor de gezondheidszorg

4 april 2019

Interconnectiviteit is tegenwoordig van cruciaal belang in elke branche, van productie tot foodservice en alles daartussenin en daarbuiten. In de zorg kan interconnectiviteit echter letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. In deze ruimte is robuuste en flexibele interconnectiviteit echt van het grootste belang.

De stortvloed aan IoT en gegevens in de gezondheidszorg

In de gegevensanalyse- en verwerkingsruimte staan ​​de drie V's voor Volume, Velocity en Variety. Organisaties hebben tegenwoordig te maken met meer gegevens uit meer bronnen dan ooit tevoren, die allemaal razendsnel worden gegenereerd. Dit geldt vooral in de zorg.

Veel van deze uiteenlopende data is afkomstig van Internet of Things (IoT)-apparaten en verandert de gezondheidszorg ingrijpend. Hoewel IoT in veel industrieën wordt beschouwd als een potentiële toekomstige disruptor, is het al grotendeels in ziekenhuizen en andere zorgomgevingen terechtgekomen. Bloedglucosemeters, pacemakers en andere kritieke diagnostische apparatuur zijn nu bijvoorbeeld allemaal verbonden met internet en streamen diverse gegevens terug naar medische professionals voor diagnose en toezicht. Zelfs consumentenapparaten zoals smartphones en smartwatches spelen een rol bij het volgen van de vitale functies van patiënten. Het is geen wonder dat de IoT-markt voor hardware voor de gezondheidszorg tegen 2026 naar verwachting meer dan 405 miljard dollar waard zal zijn.

IoT is al enorm waardevol gebleken voor de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk. Ze kunnen niet alleen gegevens van IoT-eindpunten gebruiken om patiënten beter te begrijpen, zodat effectievere behandelingen kunnen worden voorgeschreven, maar sensoren helpen hen ook om beter toezicht te houden op apparatuur en bedrijfsmiddelen. Het volgen van de fysieke locatie van uitstrijkjes lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dit helpt de NHS om de kosten laag te houden en ervoor te zorgen dat het personeel geen kostbare tijd besteedt aan het opsporen van dingen.

“Er komt echt een vloedgolf aan data aan bij zorgorganisaties in het algemeen. Ze krijgen gegevens met een hoog volume, snelheid en variatie uit alle verschillende soorten bronnen. Apparaten zoals röntgenfoto's en MRI-machines, mobiele factureringsplatforms en niet-klinische operationele platforms zoals HR-claimverwerking en facturering komen echt opdagen bij zorgorganisaties en onze klanten in die branche. Ze proberen erachter te komen hoe ze die gegevens precies kunnen opnemen, op de juiste manier kunnen opslaan en beschikbaar kunnen maken voor analyses en tools. Vervolgens zoeken ze uit hoe ze het kunnen beschermen, wat centraal staat in de gezondheidszorg”, zegt Rick Moore, Senior Director Cloud Services bij Digital Realty.

Net als bij elke andere toepassing van het IoT is interconnectiviteit een belangrijke voorwaarde. Zonder een betrouwbaar netwerk dat deze applicaties ondersteunt, werkt niets ervan.

EPD's en interconnectiviteit

En waar worden al deze gegevens verwerkt, geanalyseerd en opgeslagen? Grotendeels is deze informatie ondergebracht in systemen voor elektronische medische dossiers (EPD). De afgelopen jaren heeft het grootste deel van de zorginstellingen EPD's geïmplementeerd, met als doel het verzamelen en verwerken van gegevens te stroomlijnen en tegelijkertijd de medische zorg en behandeling effectiever en efficiënter te maken. Volgens het Office of the National Coordinator for Health Information Technology, een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services, gebruiken nu bijna negen op de tien artsen in kantoren en zowat elk groot ziekenhuis in het land EPD's.

Voor EPD's is interconnectiviteit cruciaal om een ​​aantal belangrijke redenen:

  • Gegevens opnemen
    Om EPD's effectief te laten zijn, moeten ze gegevens uit een grote verscheidenheid aan bronnen kunnen opnemen en opslaan.
  • Gegevens delen
    Een van de belangrijkste voordelen van EPD's is dat ze meerdere zorgverleners toegang geven tot dezelfde set informatie voor elke patiënt. Een ziekenhuis kan bijvoorbeeld weten waarvoor een patiënt de afgelopen vijf jaar naar een arts is geweest voordat ze binnenkomen voor een geplande operatie, en dezelfde artsen kunnen gemakkelijk bellen en recepten invullen. In een onderzoek uit 2018 noemde bijna driekwart van de ondervraagden in grote ziekenhuizen interoperabiliteit en het delen van gegevens als een belangrijk EPD-initiatief.
  • Downtime minimaliseren
    Onverwachte downtime is kostbaar en problematisch in elke branche, maar vooral in de gezondheidszorg. Patiënten kunnen op een bepaald moment mogelijk niet de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben als er geen EPD-gegevens beschikbaar zijn of als kritieke sensoren geen informatie verzamelen. In grote ziekenhuizen kan een uur downtime minstens $ 1 miljoen kosten. Om zowel de menselijke impact als de financiële kosten van dergelijke storingen te vermijden, is interconnectiviteit essentieel; op die manier, als er één lijn uitvalt, gaat niet het hele systeem ermee uit.

"Aanbieders erkennen de gezondheids- en zakelijke voordelen van het virtueel leveren van zorg, maar er bestaat een aanzienlijke kloof tussen hun digitale zakelijke doelen en hun vermogen om ze uit te voeren", zegt Mark E. Gilbert, Senior Director, Analyst bij Gartner.

Interconnectiviteit achter de schermen

Uiteraard is interconnectiviteit niet alleen van cruciaal belang in klinische omgevingen binnen de gezondheidszorg. Facturering, verzekeringen, personeelszaken en meer worden allemaal steeds meer gedigitaliseerd, aangezien papieren dossiers geleidelijk worden uitgefaseerd. Om deze nieuwe digitale processen goed en naadloos te laten functioneren, is een robuuste, onderling verbonden IT-backbone vereist.

Er is echter een extra laag complexiteit in IT-netwerken in de gezondheidszorg als gevolg van verschillende nalevingsvoorschriften. Op nationaal niveau regelen de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) en de Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act (HITECH) onder andere het gebruik van technologie en privacy - en het overtreden van deze voorschriften kan leiden tot ernstige boetes . Staats- en lokale wetten kunnen ook problemen verergeren. Voor zorgverleners betekent dit allemaal dat onderling verbonden netwerken prioriteit moeten geven aan beveiliging en gegevensbescherming.

Hoe de gezondheidszorg interoperabiliteitsproblemen kan oplossen

Op het gebied van digitale transformatie zitten zorgorganisaties vaak tussen twee polen. Aan de ene kant hebben ze een zeer schaalbaar en elastisch netwerk nodig dat in staat is om massale hoeveelheden uiteenlopende gegevens op te nemen en te delen met verschillende belanghebbenden. Aan de andere kant zijn veiligheid, privacy en strikt databeheer nog belangrijker. Kunnen beide doelen worden bereikt in hetzelfde netwerk?

Voor zorgorganisaties is een hybride aanpak vaak de beste weg vooruit. Directe verbindingen kunnen worden gebruikt waar privacy en veiligheid nodig zijn, terwijl de cloud kan worden ingezet wanneer samenwerking en schaalbaarheid vereist zijn. Zolang alles wordt ondersteund door echte onderlinge verbondenheid, zullen zorgorganisaties kwaliteitsresultaten kunnen zien en echte digitale transformatie kunnen realiseren.

Zoals Gartner heeft geadviseerd: “De nieuwe digitale realiteit betekent het beschermen van patiëntgegevens en het waarborgen van de juiste doorstroming om de best mogelijke patiëntresultaten te verbeteren en te waarborgen. U hebt een nieuwe informatiearchitectuur nodig om tegemoet te komen aan het volume en de soorten gegevens die worden geproduceerd. Zonder dat lopen zorgorganisaties (HDO's) grote risico's."

Tags