search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Publieke, private of hybride cloud: wat is het beste voor uw bedrijf?

John Freimuth
30 juni 2015

Publiek, privaat of hybride?

Terwijl de push naar de cloud doorgaat in branches variërend van gezondheidszorg tot contentstreaming, is de simpele vraag "Publiek, privé of hybride?" is er een die steeds vaker wordt gevraagd op IT-afdelingen over de hele wereld.

We hebben het natuurlijk over cloud computing .

Cloud heeft de afgelopen jaren een ongelooflijke aantrekkingskracht gekregen. Uit de State of the Cloud-enquête 2015 van Right Scale bleek dat meer dan 90% van de respondenten eerder dit jaar in de cloud zat. (Uit het onderzoek bleek ook dat 68% van de ondernemingen minder dan een vijfde van hun applicatieportfolio op cloudinfrastructuur draaide, wat aangeeft dat er ruimte is voor groei.) Hier bij Telx hebben we zelfs de Cloud Xchange, een volledige business unit die zich toelegt op het maken van eenvoudig voor bedrijven om te kiezen uit een verscheidenheid aan cloudopties om aan hun groeiende IT-behoeften te voldoen. Het is duidelijk dat cloud computing meer momentum heeft dan ooit.

Zelfs nu steeds meer organisaties overstappen op de cloud, is er in veel organisaties nog veel ruimte voor groei. De beslissing om een ​​publieke, private of hybride cloudoplossing te implementeren kan zelfs voor de meest ervaren bedrijven een moeilijke beslissing zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van elke oplossing? Waarom zou een bedrijf kiezen voor public in plaats van private cloud, of hybride in plaats van public of private? Is er een "beste" cloudoplossing?

Hieronder zullen we deze vragen bekijken in een poging organisaties te helpen die nog bezig zijn met het kiezen van de beste oplossing voor hun bedrijf.

Public Cloud: lage instapkosten, snelle marktintroductie, extreem schaalbaar

Public cloud is de meest bekende oplossing van de drie hier genoemde.

Een public cloud wordt beheerd door een enkele externe provider zoals Amazon Web Services (AWS), die dagelijks door miljoenen mensen wordt gebruikt. AWS krijgt de meeste aandacht omdat ze een overgrote meerderheid van de markt voor openbare clouds in handen hebben en een uitgebreide reeks producten hebben om uit te kiezen, maar er zijn honderden andere aanbieders. De openbare cloud kan voor veel bedrijven een goedkope optie zijn, omdat middelen worden samengevoegd en gebruikers alleen betalen voor de middelen die ze daadwerkelijk gebruiken.

Vóór de opkomst van cloud computing moest een bedrijf dat meer opslagruimte of meer rekenkracht nodig had, fysieke infrastructuur (bijv. servers, bekabeling, stroom) aanschaffen, evenals de technische ondersteuning die nodig is om een ​​back-up te maken van die extra bronnen. Openbare cloud daarentegen is meestal betalen naar gebruik. In de hierboven beschreven situatie zou het bedrijf eenvoudig meer opslag of rekenkracht kunnen kopen via hun cloudserviceprovider, waardoor ze in een fractie van de tijd een vergelijkbaar eindresultaat krijgen tegen een fractie van de kosten.

Gegevens in een openbare cloudimplementatie zijn logisch gescheiden van andere gebruikers in de cloud, maar technisch nog steeds allemaal ondergebracht op hetzelfde netwerk en in de meeste gevallen dezelfde fysieke hardware. Dit verschilt van een on-premise oplossing waarbij gegevens fysiek gescheiden zijn.

Public cloud is enorm schaalbaar en relatief goedkoop, maar technisch minder veilig dan de private cloud of colocatie omdat je data dezelfde ruimte inneemt als andere gebruikers. Wanneer de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, is de openbare cloud echter veel veiliger dan veel mensen beseffen.

In het kort zijn public cloud-implementaties:

  • Goedkoop: Een van de grootste voordelen van een openbare cloudimplementatie zijn de kosten. Sommige public cloud-implementaties zijn gratis; de meeste zijn extreem kosteneffectief.
  • Extreem schaalbaar: Snel opschalen? Moet u een paar maanden bezuinigen terwijl u uw bedrijf reorganiseert? Geen probleem.
  • Snel te implementeren: Public cloud-implementaties bieden ook een snelle marktintroductie. In sommige gevallen is het mogelijk om binnen enkele uren te implementeren.
  • Niet zo veilig: omdat gegevens over het algemeen een gemeenschappelijke fysieke locatie delen, is het niet zo veilig als andere implementaties. De public cloud heeft op dit gebied echter grote stappen gemaakt.
  • Soms niet compliant: niet alle openbare cloudproviders zijn hetzelfde. Als uw bedrijf strikte nalevingsvereisten heeft (bijv. HIPAA), kunnen deze moeilijk of onmogelijk te onderhouden zijn in een openbare cloudomgeving.
  • Soms moeilijk te beheren: Hoewel public cloud-implementaties niet uniek zijn, heeft public cloud toch beheer nodig. IDC schat zelfs dat 50% van de Amerikaanse organisaties niet over het personeel beschikt voor effectief cloudbeheer. Als uw organisatie er niet op is gestructureerd, kan het beheer van een openbare cloudimplementatie vervelend en tijdrovend zijn.

Met de public cloud onder onze riem gaan we vervolgens naar de private cloud.

Privécloud: veiliger, meer controle, duurder wanneer deze intern is gebouwd

In tegenstelling tot de openbare cloud is een privécloud een datacenter en/of netwerk dat gebruikmaakt van cloudcomputingtechnologieën.

Het voor de hand liggende voordeel van een private cloud boven een implementatie van een openbare cloud is veiligheid. Het bedrijf dat de private cloud beheert, heeft het volledige eigendom, de controle en het onderhoud van alle gegevens binnen de private cloudomgeving. Dit is voordelig voor bedrijven die strenge nalevingsvereisten hebben of andere zorgen hebben over de beveiliging van hun gegevens.

Ondernemingen hebben een paar opties bij het implementeren van een private cloud. Terwijl sommige ondernemingen ervoor kiezen om hun eigen resources aan te schaffen en deze in hun eigen datacenter te beheren, zetten veel meer bedrijven private clouds in bij cloudserviceproviders. In de laatste situatie biedt de cloudserviceprovider een gebruiker volledig toegewijde hardware, gedeelde hardware of een combinatie daarvan aan. Zogenaamde "virtual private clouds" gebruiken gedeelde hardware, terwijl volledig toegewijde hardware meer lijkt op een onderneming die haar eigen middelen koopt en beheert.

Het implementeren van een private cloud binnen uw eigen datacenter betekent dat u te maken krijgt met veel hardware-, software- en architectuurbeslissingen, evenals uitdagingen met betrekking tot resources en verschillende vaardigheden. Een private cloud-implementatie binnen uw eigen datacenter is een optie als uw organisatie bereid is de tijd en middelen te investeren die nodig zijn om het te beheren.

Samenvattend zijn private cloud-implementaties:

  • Uiterst veilig: uw gegevens staan ​​op uw hardware en worden beheerd door uw software, of worden zorgvuldig beheerd door een cloudserviceprovider.
  • Kan worden aangepast aan specifieke nalevingsbehoeften: Bedrijven die specifieke nalevingsbehoeften hebben, bijvoorbeeld HIPAA-naleving, kunnen hun privé-implementatie zo structureren en beheren dat deze compliant blijft.
  • Meer controle door de gebruiker: het bedrijf dat de privécloud beheert, heeft meer controle over bijna elk aspect van hun implementatie.
  • Flexibeler dan openbare oplossingen: bedrijven hebben veel meer opties en dus meer flexibiliteit bij beslissingen over de onderliggende technologie en services voor private cloud-implementaties.
  • Duurder als ze intern worden gebouwd: sommige privéclouds die door externe serviceproviders worden aangeboden, kunnen prijzen bieden die vergelijkbaar zijn met de prijzen van grote openbare clouds. Als u echter intern een private cloud bouwt, zijn er meer initiële kosten en in de meeste gevallen hogere totale eigendomskosten.

Dat brengt ons bij de laatste optie: de hybride cloud.

Hybride cloud: het beste van beide clouds?

Denk even terug aan de overzichten van public en private clouds hierboven. Een public cloud is schaalbaar en snel op de markt te brengen, terwijl een private cloud, die intern wordt beheerd, veiliger maar minder schaalbaar is.

Het is niet verwonderlijk dat een hybride cloud zowel publieke als private implementaties overneemt en een unieke derde implementatieoptie biedt die in werkelijkheid een combinatie van beide is. Een hybride cloud maakt gebruik van on-premise, co-located en public en private cloud-omgevingen in een mix die het beste past bij de behoeften van een bedrijf. Het wordt vaak gezien als het beste van beide clouds, omdat het bedrijven in staat stelt een oplossing op maat te bouwen en de voordelen van elk implementatiemodel uit te spelen.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn gevoelige gegevens on-premise of in een datacenter op dezelfde locatie bewaren, en vervolgens resources in de openbare cloud inzetten wanneer het snel rekenkracht nodig heeft. Als alternatief zou het de meerderheid van zijn resources in een openbare cloudomgeving kunnen hosten en alleen gecoloceerde ruimte in een datacenter kunnen gebruiken voor die paar dingen die volledig gescheiden moeten blijven.

Hybride cloudoplossingen bieden u de beveiliging van de privécloud wanneer u die nodig hebt, de schaalbaarheid van de openbare cloud wanneer u die nodig hebt, en de volledige beveiliging en controle van colocatie wanneer u die nodig hebt.

Begin echter nog niet met het bouwen van uw eigen hybride implementatie. Hybride cloud vereist technische expertise, een duidelijke strategie, relevante vaardigheden en voortdurende investeringen om goed te kunnen beheren. Een oplossing die public cloud, private cloud, colocatie en door bedrijven beheerde datacenters combineert, is inherent ingewikkeld en er is behoorlijk wat vaardigheid voor nodig om een ​​hybride implementatie de aandacht te kunnen geven die het verdient.

Mits goed beheerd, kan een hybride oplossing echter lonend zijn. Hybride cloudimplementaties zijn:

  • Schaalbaar en veilig: het is niet verwonderlijk dat dit het grootste voordeel is van een hybride cloudimplementatie. Een goed uitgevoerde hybride implementatie geeft uw bedrijf de beveiliging die het nodig heeft wanneer het die nodig heeft, terwijl het tegelijkertijd snel schaalbaar blijft dankzij de deels openbare samenstelling. Dit is waar het idee van "het beste van beide wolken" vandaan komt.
  • Schaalbaar: goed beheerd, een hybride cloudimplementatie is zeer schaalbaar. Als u nu meer rekenkracht nodig heeft, kunt u meer investeren in het publieke deel van uw bedrijf; hetzelfde geldt voor meer veiligheid en investeren in private cloud.
  • Kostenbesparend: Bedrijven kunnen kosten besparen door informatie te verdelen over de omgeving waar deze het meest geschikt voor is. Gegevens die veilig in een openbare omgeving kunnen worden opgeslagen, blijven in de openbare omgeving, strenger beheerde gegevens kunnen in de privécloud blijven en bedrijfskritische toepassingen en gegevens kunnen on-premise of in een gecoloceerd datacenter blijven.
  • Moeilijk te beheren: dit is de kicker. Het beheren van een hybride cloudstrategie en -implementatie vereist toewijding en vaardigheid; het is niet iets om uit te voeren zonder vooraf veel na te denken. Bedrijven zouden er goed aan doen om een ​​duidelijk pad voorwaarts te hebben voordat ze een hybride cloudoplossing implementeren.

Hybride cloud moet toch de beste zijn van alle hier vermelde oplossingen?

Een winnaar kiezen

Veel bedrijven kiezen voor een hybride cloudoplossing, grotendeels vanwege het feit dat de meeste organisaties verschillende behoeften hebben in verschillende bedrijven. Het is heel goed mogelijk (en gebruikelijk) om bepaalde aspecten van het bedrijf in een openbare cloudomgeving te hebben, andere in een privécloudomgeving en andere on-premise of colocated.

Ondanks de toegenomen beheercomplexiteit die gepaard gaat met het implementeren van een hybride cloudoplossing, komen hybride oplossingen tegenwoordig steeds vaker voor. Een belangrijke opmerking is echter nogmaals dat wat het beste is voor het ene bedrijf, misschien niet het beste is voor het andere .

Uiteindelijk zal de cloudimplementatie die het meest zinvol is voor een organisatie volledig afhangen van de behoeften van die organisatie. Voor sommige bedrijven met vrij eenvoudige behoeften kan een volledig openbare cloudimplementatie prima zijn. Voor anderen kan een volledig private cloud-implementatie precies het antwoord zijn. Als u echter de voor- en nadelen kent van elk type cloudimplementatie, kan het implementeren en onderhouden van een volledige oplossing veel eenvoudiger worden.

Kortom, er is geen duidelijke winnaar omdat elk type cloud een ander doel dient. Er is een reden waarom ze alle drie blijven groeien: ze hebben allemaal hun eigen unieke toepassingen.

Als u, na het lezen van ons overzicht, meer wilt weten over de cloudoplossingen die we hier bij Telx aanbieden of over welk cloudmodel het beste past bij de behoeften van uw bedrijf, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina van onze site, of via Facebook of Twitter. We zouden graag van je horen!

Tags