search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Vijf stappen voor het creëren van een multi-cloud-optimalisatiestrategie

Brandon Tikalsky, Sr. Director, Cloud- en netwerkarchitectuur
30 mei 2019

De kans is groot dat u meerdere clouds gebruikt met een mix van verschillende servicetypen en leveringsmodellen als u zich tegenwoordig bezighoudt met bedrijfstechnologie. Sterker nog, de gemiddelde organisatie gebruikt vijf verschillende clouds , en daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de individuele apps en services binnen die omgevingen. Als je bedenkt dat Amazon Web Services alleen al meer dan 90 cloudproducten heeft om uit te kiezen, begint het beeld van het gemiddelde cloudecosysteem er overweldigend uit te zien.

Een van de redenen voor deze complexiteit is simpelweg dat organisaties meer keuzes dan ooit tevoren hebben in hoe ze hun cloud-architecturen bouwen en beheren. In de vroege stadia van de evolutie van de cloud draaiden veel van de belangrijkste vragen rond de vraag of er meer op openbare of privéclouds moest worden vertrouwd. Tegenwoordig is het antwoord daarop niet of/of, maar hoeveel van elk.

In plaats van één model te kiezen en daaraan vast te houden, kunt u nu het model kiezen dat het beste past bij de behoeften van een specifieke zakelijke vraag of dienst die u op een bepaald moment wilt uitvoeren, en die u vaak in een oogwenk kunt wijzigen. Met deze grotere complexiteit is het echter van cruciaal belang om af te wegen hoe u uw multi-cloudbeheerstrategie kunt ontwikkelen om de prestaties, kosten en beschikbaarheid te optimaliseren.

Hoe u uw multi-cloudbeheerstrategie beheert

Bij het nadenken over het succesvol beheren van een multi-cloudarchitectuur, is het belangrijk om terug te gaan naar enkele van de voordelen die de acceptatie van de cloud in de eerste plaats hebben gestimuleerd:

  • Geoptimaliseerde werklastverdeling door werklasten over te dragen tussen privé- en openbare clouds
  • Redundantie door gebruik van meerdere clouddiensten en regio's
  • Verminderde afhankelijkheid van één leverancier
  • Best-of-breed benadering voor individuele diensten

De uitdaging voor moderne bedrijven is niet dat ze deze voordelen niet kunnen behalen, het is dat cloudoptimalisatie exponentieel moeilijker wordt naarmate bedrijven meerdere omgevingen van veel verschillende leveranciers toevoegen - vooral wanneer u probeert te optimaliseren tussen verschillende vectoren zoals prestaties, veiligheid en kosten. De complexiteit van het beheer van kosten in een multi-cloudomgeving is een punt van zorg dat wordt weerspiegeld in het State of the Cloud-rapport van RightScale uit 2023: 64 procent van de ondervraagde organisaties had kostenbesparingen voor bestaand cloudgebruik als topinitiatief.

Wat moderne organisaties nodig hebben, is een dynamisch raamwerk om ervoor te zorgen dat hun strategie voor multi-cloudbeheer blijft evolueren naast hun investering in nieuwe services, leveranciers en opties. Dit raamwerk helpt bij het identificeren van behoeften op serviceniveau en andere investeringen (bijv. cloudbeheerplatforms, netwerken) die nodig kunnen zijn om aan hun zakelijke en IT-eisen te voldoen.

Stappen voor het optimaliseren van multi-cloud

Net zoals er geen one-size-fits-all cloudomgeving bestaat, geldt hetzelfde voor multi-cloudstrategieën. U kunt echter stappen ondernemen om een ​​dynamisch proces te ontwikkelen voor aanpassing aan snel veranderende IT-eisen en -behoeften.

Hieronder vindt u enkele belangrijke overwegingen en stappen die u moet nemen, eerst om te begrijpen waar uw cloudomgeving momenteel staat en vervolgens om uw organisatie om te vormen tot een flexibele cloudomgeving voor de toekomst.

play
Stap 1: breng uw cloudomgeving in kaart

Het in kaart brengen van uw bestaande cloudomgeving klinkt misschien als een basistaak, maar het doorlopen van de oefening kan aanzienlijke waarde opleveren. Het creëren van een goed beeld van uw huidige cloudomgeving en -behoeften kan kansen voor toekomstige optimalisatie en hiaten in uw huidige strategie aan het licht brengen.

Beschouw uw kaart als het algehele conceptuele ontwerp van uw cloudarchitectuur. Uw kaart moet verschillende cloudservices bevatten, hoe u hiermee verbinding maakt, hoe ze met elkaar verbinden en wat uw servicebehoeften voor elk zijn. Overweeg voor elke cloudservice die uw bedrijf gebruikt de volgende elementen te vermelden:

  • Cloudleverancier gebruikt
  • De afdelingen die de dienst gebruiken
  • Alle serviceniveau-overeenkomsten zijn van kracht
  • Gerelateerde bedrijfsfuncties (bijv. gebruikt door marketing en verkoop, voornamelijk gebruikt door operaties, enz.)
  • Er zijn een paar andere belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden bij het in kaart brengen van uw cloudservices. Als u bijvoorbeeld uw prestatiebehoeften identificeert en deze vergelijkt met uw SLA's, kan dit gebieden voor verbetering aan het licht brengen of de noodzaak om van leverancier te veranderen.

U wilt ook rekening houden met de cloudarchitectuur en leveringsmodellen die u gebruikt. Niet al uw gegevens of elke app die u uitvoert, hoeft zich in de openbare cloud te bevinden. Deze oefening kan u helpen ontdekken welke public cloud-services beter geschikt zijn in de private cloud-omgeving of vice versa.

Stap 2: Integratiebehoeften in kaart brengen en plannen

Zodra u een goed beeld heeft van uw volledige cloudomgeving, kunt u uw integratiebehoeften veel gemakkelijker in kaart brengen. Denk na over de soorten omgevingen die u heeft en hoe ze gegevens zullen delen. Als u bijvoorbeeld aparte private cloud-omgevingen heeft, is er dan data- of applicatie-integratie nodig, of beide? Hier zijn een paar algemene overwegingen om over na te denken wanneer u uw cloudintegratiestrategie in kaart brengt:

  • Bepaal hoe uw private cloud-omgevingen met elkaar communiceren
  • Bepaal hoe uw openbare clouds van verschillende leveranciers communiceren en gegevens delen
  • Bepaal of er bestaande hiaten zijn en sluit deze
  • Bepaal of u middleware moet bouwen om verschillende services met elkaar te verbinden

Hoewel integratie een vaak genoemde uitdaging is naast de acceptatie van publieke software-as-a-service , kan het problemen opleveren in andere cloudmodellen. Voor een naadloze integratie tussen private clouds kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat IT de netwerkinfrastructuur op verschillende locaties heroverweegt om hoge prestaties en beschikbaarheid te garanderen. De uitdaging wordt complexer bij het gebruik van externe leveranciers, aangezien er geen garantie is dat een bepaalde leverancier API's zal publiceren of het voor hun diensten gemakkelijk zal maken om met anderen te communiceren.

Hoewel niet elke service in uw omgeving met elkaar hoeft te worden geïntegreerd, betekent cloudadoptie zonder cloudintegratie dat uw bedrijf werk in verschillende omgevingen blijft creëren, waardoor een aantal van de voordelen van migratie naar de cloud in de eerste plaats verloren gaat.

Het is belangrijk om te overwegen wat eindgebruikers nodig hebben om productief te zijn bij het in kaart brengen van uw integratiebehoeften. Naadloze integratie tussen applicaties en data is essentieel voor services die essentieel zijn voor kritieke functies. U kunt zien waar er hiaten zijn en deze beginnen te dichten door uw huidige set integratietools in kaart te brengen.

Stap 3: Stel een automatiseringskader op

Automatisering is een van de universele voordelen van cloud computing , maar in een multi-cloudomgeving heb je veel meer overwegingen te maken in je automatiseringsplannen. Grote bedrijven hebben al ten minste één tool voor het automatiseren van cloudimplementatie, maar ze hebben niet noodzakelijkerwijs een raamwerk om deze tools voortdurend te evalueren en af ​​te stemmen op hun schaalbaarheidsbehoeften.

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, is de beste plaats om na te denken over uw automatiseringsframework niet per se technologieplatforms. Denk in plaats daarvan na over zakelijke behoeften en functies. Als je een platform-agnostische strategie bouwt, kun je immers alle huidige tools die je gebruikt, daaraan toetsen. Als de twee niet op elkaar zijn afgestemd, is het tijd om een ​​platform te vinden dat beter bij u past.

Bedenk eerst: waar besteed je de meeste tijd aan en wat moet er geautomatiseerd worden? Als u bijvoorbeeld van plan bent om de komende jaren in veel verschillende cloudservices te investeren, kunt u er baat bij hebben als u ervoor zorgt dat gestandaardiseerde regels voor het implementeren van verschillende cloudomgevingen worden opgenomen in uw automatiseringsplan. Op die manier kunt u deze vertalen naar configuratieregels wanneer u klaar bent om nieuwe implementaties te automatiseren.

Deze stap helpt ook om de waarde van uw cloudomgevingskaart en integratieoverwegingen verder uit te bouwen. Als u eenmaal begrijpt welke apps moeten communiceren, kunt u niet alleen beter plannen hoe u tussen clouds wilt automatiseren, maar kunt u ook nieuwe mogelijkheden voor prestatie-optimalisaties identificeren.

Als er bijvoorbeeld nieuwe integraties moeten worden gemaakt, wilt u misschien ook nadenken over de netwerkinfrastructuur die deze verbindingen ondersteunt. Als het een openbare cloud is, hoe maak je dan verbinding met de leverancier? Als u kijkt naar private cloud-omgevingen, zijn er prestatieaanpassingen die u kunt maken binnen uw eigen IT-omgeving?

Stap 4: plan uw netwerkbehoeften

Hoewel het belangrijk is rekening te houden met behoeften als verwerkingskracht en gegevensopslag, is de infrastructuur die alles met elkaar verbindt dat evenzeer. Als we kijken naar een eenvoudige cloudtopologie, kan de netwerkinfrastructuur een bescheiden achteruitgang in prestaties vertonen in vergelijking met het gebruik van een niet-cloudinfrastructuur. Wanneer u complexere multi-cloud-architecturen gaat overwegen, begint elk klein negatief effect op de prestaties op te tellen en kan dit leiden tot grotere problemen, variërend van constant hoge latentie tot service-uitval.

Bedenk hoe uw huidige cloudarchitectuur is opgebouwd en waar u de komende vijf jaar wilt zijn om de basis voor dit plan te leggen. Gebruikt u voornamelijk public cloud, private cloud of een combinatie van beide? Welke bedrijfskritische zakelijke apps delen gegevens en hoe worden die verbindingen tot stand gebracht?

Hoewel er geen universele netwerkstrategie is, is de netwerkinfrastructuur een belangrijk gebied voor aanpassingen aan de cloudoptimalisatie. Hybride cloudarchitectuur is bijvoorbeeld ideaal voorcloudinterconnectieservices die uw interne IT-omgeving rechtstreeks verbinden met providers, zodat u minder afhankelijk bent van openbaar internet en betere prestaties en beveiliging kunt behalen via directe verbindingen.

Dit kan ook een goed moment zijn om na te denken over services die uw algehele netwerk kunnen verbeteren. Zo wordt colocatie vaak aangeprezen vanwege het vermogen om de uitgaven voor het bouwen van infrastructuur te verminderen, maar deze services kunnen ook prestatievoordelen opleveren. Een gebied waar het prestatievoordeel aan belang wint, is in edge computing , waar bedrijven gebruikmaken van colocatie om hun IT-infrastructuur dichter bij de eindgebruikers te brengen.

Deze trend vindt al plaats op de markt voor streaming video voor consumenten, waar prestatie-eisen tv- en videoproviders ertoe aanzetten om IT dichter bij de mensen te brengen die hun producten consumeren. Dezelfde voordelen kunnen echter ook in andere sectoren worden gerealiseerd. Bedrijven met meerdere satellietlocaties kunnen bijvoorbeeld colocatie gebruiken om de prestaties te versterken zonder te investeren in hele nieuwe datacenters voor nieuwere kantoren.

Stap 5: Creëer een strategie voor het evalueren van toekomstige cloudadoptie

Zodra u een goed begrip heeft van uw huidige omgeving en een breed idee heeft voor uw doelen, kunt u beginnen met het vaststellen van uw raamwerk voor het evalueren van toekomstige leveranciers en diensten. U krijgt bijvoorbeeld inzicht in welke services zijn gekoppeld aan de kaart van uw omgeving en welke moeten worden gekoppeld naarmate u meer services naar de cloud migreert.

Enkele aanvullende actiepunten voor de toekomst zijn onder meer het ontwikkelen van een raamwerk voor het bepalen van beveiligingsbehoeften naarmate u meer services gaat gebruiken en uw strategie voor het regelmatig vertalen tussen bedrijfs- en IT-behoeften.

Het kan helpen om verschillende "lagen" van uw gegevens te bedenken, waarbij de hoogste laag de hoogste bescherming, het hoogste niveau van redundantie en/of de hoogste prestaties vereist, voor overwegingen zoals vereisten op het gebied van beveiliging en serviceniveau. De manier waarop u dit raamwerk bouwt, hangt sterk af van de unieke behoeften van uw organisatie en uw IT-omgeving.

Een ander belangrijk element dat kan helpen bij het plannen voor de toekomst, is echter het identificeren van personen binnen uw organisatie die kunnen vertalen tussen zakelijke en IT-behoeften wanneer uw organisatie cloudmigraties overweegt. Als verkoop en marketing bijvoorbeeld een nieuw CRM-systeem willen gebruiken, zouden ze moeten werken aan het identificeren van onmisbare functies, het ontwikkelen van een idee van standaarden voor toegangscontrole en het bepalen van de haalbaarheid van specifieke functieverzoeken. Dit alles zal de leveranciers- en platformselectie in de toekomst informeren.

Een Digital Realty partner die zijn cloudnetwerk wilde upgraden, had de migratie bijvoorbeeld opgedeeld in verschillende fasen. Hoewel fase één gericht was op de VS, was een van de belangrijkste factoren bij de beslissing om gebruik te maken van Digital Realty onze wereldwijde voetafdruk, omdat onze partner wist dat het netwerk in de toekomst ook internationaal zou moeten worden vereenvoudigd en geüpgraded.

Dit proces stelt IT- en bedrijfsafdelingen in staat effectiever samen te werken, wat een steeds belangrijker kwaliteit zal worden naarmate IT en cloud meer geïntegreerd raken in de algemene bedrijfsstrategie . Uiteindelijk helpt dit u om veel processen te formaliseren die voorheen misschien niet waren opgeschreven of anders werden uitgevoerd in uw hele organisatie.

Uw weg naar multi-cloud optimalisatie

Het komt erop neer dat veel bedrijven al multi-cloudomgevingen hebben en misschien zelfs een aantal fundamentele strategieën hebben om deze te beheren. We verwachten echter een exponentiële groei in het aantal en de verscheidenheid aan cloudservices die het gemiddelde bedrijf in de toekomst gebruikt. De organisaties die erin zullen slagen deze complexiteit te beheersen, zijn degenen die een dynamisch, evoluerend raamwerk ontwikkelen dat met succes de basisbehoeften op het gebied van infrastructuur en cloudarchitectuur, in elke laag van de stack, koppelt aan zakelijke behoeften.

Zonder een dynamisch raamwerk en een uitgebreide kaart van hun IT-omgevingen lopen bedrijven kansen op kostenbesparing en prestatie-optimalisatie mis. Met andere woorden, u laat geld op tafel liggen door de architectuur van uw cloudomgeving niet nader te bekijken.

Tags