search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Elektronische handelsonderbrekingen - Is de hitte op Nasdaq gerechtvaardigd?

Shawn Kaplan
20 september 2013

Het afgelopen jaar hebben we een verrassend aantal technologische problemen gezien die ernstige gevolgen hebben gehad voor de geloofwaardigheid van de structuur van de kapitaalmarkten. Zijn deze terecht of is dit overdreven? Onlangs hield CNBC een interessant interview met Harvey Pitt (voormalig SEC-voorzitter) en hoewel ze niet tot definitieve conclusies komen, is het duidelijk dat deze storingen en de bezorgdheid over de overgang naar elektronische handel zwaar onder vuur liggen. Zozeer zelfs dat Mary Jo White, de nieuwe voorzitter van de SEC, een onderzoek is begonnen naar de testprocedures van de beurzen. Het hoofd van de SEC die betrokken raakt bij vrij kleine technische problemen, echt waar?

Deze laatste storing is slechts een van de vele storingen in een reeks gebeurtenissen, waaronder de mislukte IPO van Facebook op NASDAQ, die de meest langverwachte beursintroductie sinds de kredietcrisis van 2008 ernstig in het gedrang bracht. NASDAQ kreeg een boete van $ 10 miljoen voor hun aandeel in die mislukking en kan Facebook-execs behoorlijk wat meer hebben gekost. De impact op de reputatie was zo groot dat het NASDAQ mogelijk ook de komende Twitter-notering zou kosten. En in augustus 2012 stortte Knight bijna in toen een softwarefout het bedrijf $ 440 miljoen aan handelsverliezen kostte, waardoor het bedrijf een noodherkapitalisatie moest uitvoeren en zich kort daarna rechtstreeks aan Getco moest verkopen om de reddingsoperatie terug te betalen.

Is al deze aandacht terecht? Persoonlijk sta ik aan de kant van de technologen in deze en van NASDAQ. Het interview van Bob Greifelds met CNBC neemt de verantwoordelijkheid voor hun betrokkenheid, verzint geen excuses, maar geeft toe dat dit complexe systemen zijn met faalpunten. Industrie-experts lijken allemaal toe te geven dat dit van tijd tot tijd zal gebeuren, vooral met systemen die worden beheerd door zo'n diverse set instellingen en interfaces dat het bijna onmogelijk is om 100% stabiliteit te behouden. Ter vergelijking: de Amazon Cloud is nu verschillende keren uitgevallen, waardoor de service op bekende websites zoals Facebook, Twitter en Instagram is stopgezet.

In de huidige digitale economie is de impact van computerstoringen en IT-infrastructuur nog nooit zo groot geweest en bedrijven moeten prioriteit geven aan de nogal onaantrekkelijke aspecten van IT-testprocedures en ervoor zorgen dat hun infrastructuur draait in datacenterfaciliteiten die ze kunnen vertrouwen.

Referentie artikelen:

Reuters: NASDAQ-prijssysteemfocus van SEC-storingsbeoordeling

http://www.reuters.com/article/2013/08/27/us-nasdaq-halt-probe-idUSBRE97Q0WS20130827

WSJ: Nasdaq in mislukking van de verse markt

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324619504579028873794227410.html

Brief van Warner aan Mary Jo White

http://op.bna.com/srlr.nsf/id/mlon-9aup7a/$File/warnerletter.pdf

Tags