search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

2N vs. N+1: datacenterredundantie uitgelegd

9 februari 2023

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt in elk aspect van de manier waarop bedrijven dagelijks werken, neemt ook het potentiële risico en de impact van downtime toe. Om uptime en continuïteit te garanderen, moeten bedrijven rekening houden met datacenteromgevingen die het risico van serviceonderbrekingen kunnen weerstaan ​​en compenseren. Dit is waar datacenterredundantie kan helpen.

Wat is datacenterredundantie?

Redundantie verwijst naar een systeemontwerp waarbij een component wordt gedupliceerd, zodat de IT-apparatuur niet wordt beïnvloed als een component uitvalt. Bijvoorbeeld redundante stroomvoorziening voor het geval er een stroomstoring is. Het belangrijkste doel van redundantie is om nul downtime te garanderen, zelfs in de slechtste scenario's.

Waarom is datacenterredundantie belangrijk?

De maximaal toelaatbare periode van verstoring (MTPD) blijft voor de meeste bedrijven afnemen omdat er minder tolerantie is voor hun activiteiten die enige vorm van downtime ervaren. Er is een toenemende druk en noodzaak voor bedrijven om de uptime te behouden en sneller te herstellen van een storing, ongeacht hoe deze is veroorzaakt.

Er zijn veel componenten om ervoor te zorgen dat gegevens veilig zijn. Het hebben van een goed gepland redundantieontwerp geïmplementeerd in uw datacenteromgeving is een van die cruciale componenten. Systeemstoringen kunnen een ernstige en directe impact hebben op het bedrijfsresultaat, de bedrijfsvoering en de klantervaring van een organisatie, met verwoestend omzetverlies, gemiste zakelijke kansen en een aangetaste reputatie tot gevolg. Volgens een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door de Information Technology Industry Council (ITIC), zegt 98% van de organisaties dat één uur downtime meer dan $ 100.000 kost. Afgezien van dollartekens, kan downtime de productiviteit van uw personeel ernstig aantasten wanneer ze verwoed proberen systemen en gegevens te herstellen in plaats van zich te concentreren op andere kernaandachtsgebieden voor uw bedrijf.

Wat zijn de verschillende redundantieniveaus voor datacenters?

Voordat u een redundante architectuur bouwt, is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden en risico's van elk datacenterredundantieniveau te begrijpen. Laten we ze definiëren - dit omvat N, N+1 en 2N.

Dus, wat is het verschil tussen 2N en N+1?

het verschil tussen 2N vs. N+1

N definitie

De term "N" vertegenwoordigt gewoon de eenheid die u wilt dupliceren - of het nu een generator, UPS of koeleenheid is.

N is gelijk aan de hoeveelheid capaciteit die nodig is om een ​​faciliteit bij volledige IT-belasting van stroom te voorzien, te back-uppen of te koelen. Een ontwerp van N betekent dat de faciliteit alleen is ontworpen om rekening te houden met de faciliteit bij volledige belasting en dat er geen redundantie is toegevoegd. Als de datacenterfaciliteit volledig belast is en er een storing in een onderdeel of vereist onderhoud is, zouden bedrijfskritische applicaties eronder lijden.

N+1 definitie

Als N gelijk is aan de hoeveelheid capaciteit die nodig is om de faciliteit te laten draaien, geeft N+1 aan dat er een extra component is toegevoegd ter ondersteuning van een enkele storing of vereist onderhoud aan een component. Ontwerpnormen vragen doorgaans om 1 extra eenheid voor elke 4 die nodig is. Dus als u bijvoorbeeld 8 UPS-eenheden heeft, moet u in totaal ten minste 10 UPS-eenheden hebben.

2N definitie

2N verwijst naar een volledig redundant, gespiegeld systeem met twee onafhankelijke distributiesystemen. Ze zijn op geen enkele manier met elkaar verbonden en zijn niet van elkaar afhankelijk. Dit betekent dat zelfs als een stroombron een onderbreking of stroomuitval heeft, de andere nog steeds stroom moet leveren en volledige belasting moet kunnen verwerken, waardoor mogelijke uitvaltijd door het wegvallen van een zijde of poot van het systeem wordt geëlimineerd.

Hoe u de juiste redundantieconfiguratie kiest

Er is geen juiste of foute redundantieconfiguratie, aangezien deze afhangt van vele factoren, zoals uw IT-omgeving, bedrijfsdoelstellingen en budget. We raden altijd aan dit te bespreken met uw accountvertegenwoordiger, sales engineer en oplossingsarchitect om de beste optie voor u te bepalen. We hebben een team van experts dat op elk moment kan helpen en onze aanbevelingen kan doen die van toepassing zijn op uw specifieke implementatie.

Tags