search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Datacenter- en technologievoorspellingen 2023

Chris Sharp, CTO, Digital Realty

14 februari 2023

De toekomst voorspellen is moeilijk. Het voorspellen van de toekomst van technologie en datacentertechnologie is nog moeilijker. Technologie – door ontwerp – evolueert zo snel, vaak als reactie op onze steeds veranderende behoeften als soort. Neem bijvoorbeeld de wereldwijde gezondheidspandemie. Onder normale omstandigheden kan de productie van een vaccin tussen de tien en vijftien jaar duren. De ontwikkeling van het COVID-19-vaccin duurde minder dan een jaar, wat de kracht van technologie en innovatie benadrukte.

2022 was een interessant jaar voor de vooruitgang op het gebied van datacentertechnologie. Ondanks dat het een jaar was van zowel herstel als herontdekking, bleef de technologische innovatie sterk; of het nu ging om verbeteringen in ons begrip van AI en de relatie ervan met bewustzijn, of doorbraken in technologie voor het bewerken van genen. Het grootste deel van deze technologische innovatie wordt ondersteund door de datacenterindustrie: het centrale zenuwstelsel van de digitale economie. En nu 2022 ten einde loopt, voelt het als een goed moment om te kijken naar wat 2023 – en daarna – in petto zou kunnen hebben voor technologie en datacenters, evenals hoe macrotrends – zoals geopolitieke conflicten en aanhoudende zorgen over energiezekerheid – van invloed kunnen zijn Het.

Datacenters zullen fossiele brandstoffen 'vaarwel' zeggen ten gunste van hernieuwbare alternatieven

Hernieuwbare energie in datacenters is iets waar de datacenterindustrie al jaren naar op weg is. De bezorgdheid over de energiezekerheid - een kwestie die dit jaar echt op de voorgrond kwam vanwege het aanhoudende conflict in Oost-Europa - heeft de industrie er echter sterk toe aangezet haar gedeeltelijke afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals diesel of gas, nauwkeurig te onderzoeken.

Er zijn veel bloeiende datacenterhubs over de hele wereld, zoals Londen, Singapore en Virginia, die nog steeds veel te doen hebben, maar worden beperkt door energie, zowel wat betreft toegang als levering. Dat wil niet zeggen dat we niet van tevoren plannen hoeveel capaciteit we nodig hebben. Als we willen uitbreiden, zijn er verschillende factoren waarmee we rekening houden. Plannen voor toekomstige capaciteitsbehoeften is daar één van, maar we kijken bijvoorbeeld ook naar aansluiting op de capaciteit van het net en of we langlopende leveringsovereenkomsten kunnen sluiten. Om ervoor te zorgen dat deze hubs echter hun volledige potentieel bereiken en gelijke tred houden met de vraag naar digitale diensten wereldwijd, moet de industrie gaan zoeken naar alternatieve manieren om haar faciliteiten van stroom te voorzien, wat uiteindelijk betekent dat een hybride model moet worden aangenomen en dat de mogelijkheid moet worden geboden om off-grid te gaan. en 'gedecentraliseerd' worden.

Het klinkt nu onrealistisch, maar als je de geschiedenis bekijkt, is het dat niet. Het zou bijvoorbeeld niet ongebruikelijk zijn geweest dat een fabriek in de jaren 1920 werd aangedreven door een enkele stoommachine die direct buiten stond en in wezen fungeerde als een 'microgrid' voor de fabriek. Stel je dat eens voor, maar op een veel bredere schaal, en denk in plaats van stoommachines aan hernieuwbare energie, zoals zonne-, wind-, kern- en waterkracht. Tot op zekere hoogte doen we dat nu al, met alleen al in de VS meer dan 900 megawatt aan zonne- en windenergie onder contracten. Maar het zal niet lang meer duren voordat fossiele brandstoffen definitief op de achtergrond komen te liggen en datacenters zelfvoorzienend worden in termen van stroom, in staat om het elektriciteitsnet in en uit te schakelen met een druk op de knop.

De explosieve acceptatie van datagestuurde technologieën zal leiden tot de opkomst van innovatieve koelmethoden

Het gebruik van data-intensieve technologieën zoals AI en IoT blijft wereldwijd toenemen. Sterker nog, sinds 2021 meldde 86% van de CEO's dat AI wordt beschouwd als een 'mainstream-technologie', en 91,5% van de toonaangevende bedrijven investeert doorlopend in AI. Of het nu gaat om het live volgen van sentimentanalyses in de advertentie-industrie of het gebruik van complexe algoritmen door socialemediabedrijven, bedrijven zien tastbare waarde in het gebruik van AI. En als bedrijven waarde blijven zien, zal het gebruik alleen maar toenemen, wat meer intensiteit en meer geografische spreiding betekent.

Het ding is, AI draait niet op lucht. Het is een veeleisende technologie, die veel stroom nodig heeft om te werken, en racks met ongelooflijk hoge vermogensdichtheid om optimaal te functioneren. En als er racks met een hoge vermogensdichtheid nodig zijn, dan geldt dat ook voor effectieve koeling met een hoog vermogen. Onze datacenters zijn modulair, wat betekent dat componenten kunnen worden verwisseld voor andere onderdelen die mogelijk beter geschikt zijn voor een specifiek scenario, waardoor we kunnen evolueren met toenemende vermogensdichtheden.

Historisch gezien was de meest effectieve manier om een ​​datacenter te koelen het gebruik van hot en cold isle containment. Of, als u geluk heeft, kunt u gebruik maken van een lokale waterbron, zoals een rivier of dok, om uw datacenter op natuurlijke wijze te koelen, zoals we doen in Marseille en Londen.

Met AI hebben we echter iets nog innovatievers nodig. Ik zie methoden zoals vloeistofkoeling de 'go-to'-keuze beginnen te worden. Daarnaast zullen we ook de opkomst zien van faseveranderingskoeling in de mainstream, een koelmethode die gebruikmaakt van de natuurlijke latente verdampingswarmte van een koelvloeistof, of het punt waarop het overgaat van een vloeibare fase naar een gasvormige fase. . Verder kijk je naar het bouwen van datacenters op de top van bergen, maar ik denk dat het veilig is om te zeggen dat we daar nog een eindje van verwijderd zijn.

Meer data betekent meer multi-cloud-implementaties

Gegevens blijven groeien, zowel in waarde als in volume. Wat vroeger op zeer gecentraliseerde locaties, zoals steden, werd gecreëerd, wordt nu overal gecreëerd. In onze huizen, op straat lopen, noem maar op. Deze proliferatie maakt het voor bedrijven moeilijker om toegang te krijgen tot hun gegevens, deze te aggregeren en uiteindelijk te begrijpen. We noemen dit het 'Data Gravity'-effect, en het is een trend die alleen maar duidelijker zal worden naarmate onze afhankelijkheid van data en digitale diensten toeneemt.

Bedrijven hebben maatwerk nodig. Ze moeten op één plek toegang hebben tot de apps en services die nodig zijn om waarde uit hun gegevens te halen, een beetje zoals de app store van Apple. Het datacenter van de toekomst ondersteunt deze behoefte met sterk verbonden, geografisch diverse platforms waarmee bedrijven de meest strategische wereldmarkten kunnen bereiken met infrastructuur die flexibel en binnen enkele minuten inzetbaar is. Het belang van deze aanpak zal volgend jaar alleen maar duidelijker worden, aangezien bedrijven erkennen dat multi-cloudimplementaties en de acceptatie van hybride IT de enige manieren zijn om door een door data gedreven wereld te navigeren.

Als er één afhaalpunt is van dit jaar, is het dat de infrastructuur nog steeds snel evolueert. Of het nu gaat om het vinden van nieuwe manieren om het aan te drijven door middel van zaken als multi-factor power, het upgraden om de technologieën te ondersteunen die onze toekomst bepalen, of het aanpakken van de datagerelateerde uitdagingen van morgen door het volledig te herzien, een geschikte digitale infrastructuur is nu nodig meer dan ooit tevoren.

Blijf gefocust op de bytes en atomen.

Tags