search
close-icon
Datacenters
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise & Resources
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Wanneer heeft het zin om een ​​openbare cloud te implementeren versus een privécloud?

John Freimuth

11 maart 2014

Om veel van dezelfde redenen waarom het uitbesteden van uw datacenter een aantrekkelijke optie is voor bedrijven - het is schaalbaar, flexibel en kosteneffectief - is het implementeren van software en services via de cloud ook een zeer aantrekkelijke optie.

De cloud neemt de voordelen van het uitbesteden van uw datacenter en maakt ze nog aantrekkelijker. Wilt u opschalen tot tien keer uw huidige capaciteit? Geen probleem. Moet u inkrimpen omdat uw bedrijf een maand lang stil ligt? Dat is ook makkelijk. Als u flexibiliteit en toegankelijkheid wilt garanderen, is het vaak moeilijk om de cloud te verslaan voor de meeste zakelijke behoeften.

Maar als het om de cloud gaat, zijn er twee verschillende opties die u mogelijk kunt implementeren:

  • De public cloud: Een public cloud wordt beheerd door één externe provider. Amazon Web Services is een van de meest populaire; het wordt dagelijks door miljoenen bedrijven gebruikt. In de openbare cloud worden bronnen samengevoegd en betalen gebruikers alleen voor de bronnen die ze daadwerkelijk gebruiken. Wanneer u software implementeert via een openbare cloud, zijn uw gegevens logisch gescheiden van andere gebruikers in de cloud, maar bevinden ze zich nog steeds allemaal technisch op hetzelfde netwerk en in de meeste gevallen op dezelfde fysieke hardware.

    Publieke clouds (afhankelijk van de provider natuurlijk) zijn veilig, maar niet zo veilig als een private cloud of het onderbrengen van uw gegevens op locatie, omdat het technisch gezien nog steeds dezelfde ruimte inneemt als veel andere gebruikers. Toch is de openbare cloud qua flexibiliteit, schaalbaarheid en algehele marktintroductie ongeëvenaard in de technische wereld van vandaag.
  • De private cloud: Een private cloud daarentegen is een datacenter en/of netwerk dat gebruik maakt van cloud computing-technologieën. Peak is een voorbeeld van een cloudprovider die public cloud-opties heeft, maar wiens klanten doorgaans private clouds eisen. Een private cloud kan worden geïmplementeerd en beheerd door de IT-afdeling van het bedrijf dat er gebruik van maakt of kan worden beheerd door een willekeurig aantal groeiende cloudproviders. Private clouds kunnen worden ingezet binnen het eigen datacenter van een bedrijf, de faciliteit van een colocatiepartner of rechtstreeks bij een cloudprovider. Schaalbaarheid is nog steeds redelijk goed met de private cloud, maar het belangrijkste verschil is dat de gebruiker altijd betaalt voor alle resources, ongeacht welk percentage daarvan wordt gebruikt. Aangezien uw bedrijf eigenaar is van alle bronnen in een privécloud, is het aan u hoe en wanneer u ze gebruikt.

Als u van plan bent om een ​​private cloud in uw eigen datacenter te implementeren in plaats van bij een cloudserviceprovider, kunt u verwachten dat u voor veel software-, hardware- en architectuurbeslissingen komt te staan. Om nog maar te zwijgen van de middelen, verschillende vaardigheden en nieuwe manieren van denken over IT-dienstverlening.

Een private cloud biedt het voordeel van extra beveiliging ten opzichte van een public cloud, omdat uw bedrijf het volledige eigendom, de controle en het onderhoud heeft van alle gegevens binnen de private cloudomgeving . Deze verhoogde beveiliging gaat echter ten koste van het verlies van de schaalbaarheid die beschikbaar is binnen een openbare cloudoptie.

Of u een public cloud of een private cloud moet inzetten, hangt volledig af van uw behoeften. Zoals hierboven vermeld, is een openbare cloud zeer schaalbaar, maar minder veilig vanwege de manier waarop middelen worden samengevoegd, terwijl een privécloud zeer veilig is, maar meer tijd, kosten en vaardigheden vereist om deze zelf te implementeren. Private cloud-implementaties via een cloudserviceprovider bieden voor veel organisaties het beste van twee werelden.

Begrijpen hoe beide verschillende soorten clouds werken, is de sleutel om te bepalen welke het meest logisch is voor uw bedrijf. Wat u ook kiest om te implementeren, Telx biedt cloudoplossingen die op maat kunnen worden gemaakt om aan uw behoeften te voldoen. Als u meer wilt weten over hoe de cloud uw bedrijf kan helpen, neem dan contact met ons op via de contactpagina van onze site, of via Facebook of Twitter.

Tags